Finanstilsynet ser på pantebreve

pantebreve Efter Morgenavisen Jyllands-Postens afsløringer vil erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen have undersøgt pantebrevsmarkedet. Flere partier kræver øget tilsyn med området.

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) bad tirsdag Finanstilsynet om en redegørelse om tilstanden på det danske pantebrevsmarked og muligheden for at føre mere kontrol med området.

Det sker efter, at flere politikere har opfordret til, at finanstilsynet fremover fører tilsyn med handlen med pantebreve.

»Den virksomhed, som Finanstilsynet udfører, er betalt af de aktører, som tilsynet overvåger. Handel med pantebreve foregår mellem to private parter, og derfor er det ikke nogen umiddelbar løsning bare at udvide Finanstilsynets beføjelser,« siger Bendt Bendtsen.

Den øgede fokus på handlen med pantebreve kommer efter, at Morgenavisen Jyllands-Posten i den seneste uge har afdækket en stribe ejendomshandler, hvor en gruppe ejendomshandlere køber og sælger de samme ejendomme med korte mellemrum. Priserne virker i mange tilfælde kunstigt opskruede, og efter at en ejendom er handlet mellem deltagerne i denne karrusel, sker det ofte, at der udstedes pantebreve, som reelt har meget ringe sikkerhed.

Pres fra DF og SF
»Jeg har noteret mig, at Bagmandspolitiet allerede følger sagen, og kan dermed konstatere, at der allerede fungerer mindst én form for overvågning af det grå marked,« siger Bendt Bendtsen.

Flere eksperter har på baggrund af avisens afdækning påpeget, at pantebrevsmarkedet er både ustabilt og uigennemskueligt.

Og netop derfor foreslår EU-parlamentariker og folketingskandidat for Dansk Folkeparti Mogens Camre, at Finanstilsynet indsættes som tilsynsførende myndighed med pantebrevsmarkedet. Camre oplyser desuden, at han allerede har aftalt med Kristian Thulesen Dahl, at Dansk Folkeparti fremsætter et lovforslag med det indhold i den nye folketingssamling.

SF er enig med Dansk Folkeparti, og partiets afgående skatteordfører, Morten Homann, konstaterer, at hans parti vil støtte et indgreb mod pantebrevsmarkedet efter valget.

Tillid skal genoprettes
»Afdækningen af Det store Ejendomsspil er skræmmende læsning. Det hjælper naturligvis ikke meget, hvis det allerede er kørt af sporet, men det gælder om at genoprette tilliden til pantebrevsmarkedet,« siger Morten Homann, der mener, at det bør være en naturlig del af Finanstilsynets ansvarsområde at føre tilsyn med netop det marked.

»Jeg tror, de fleste har den opfattelse, at pantebreve er en veletableret institution, som folk har tillid til, og slet ikke, at det er Matador-penge, som det er blevet til i de sager, som avisen har afdækket,« siger Morten Homann.

BRANCHENYT
Læs også