Ledelse i 2007: Kærlighed, mod og humor

LEDELSE Der var dømt blandet landhandel, dilemmaer og fællesdans, da 900 ledere i går satte hinanden stævne i Bella Centret. Men der var også plads til den nye mand i spidsen for A.P. Møller - Mærsk samt en opfordring til både kærlighed og kram.

Kærlighed, mod og humor.

Dét er kodeordene for en moderne leder i 2007.

I hvert fald hvis man spørger teaterinstruktør Peter Langdal, der har lånt citatet fra Karen Blixen. I går gav han opfordringen videre til et noget nær kogende publikum, der tilsyneladende ikke kunne få nok af hverken ham, hans opfordring til fællesdans eller hans »bløde værdier«.

Det kunne resten af de 900 deltagere på Ledelsens Dag '07 i Bella Centret tilsyneladende heller ikke.

Om ikke andet så fordi netop kunsten at have hjertet med, at holde af sine medarbejdere og motivere dem gik igen i løbet af mange af gårsdagens debatter og workshops. Ja, faktisk var det til sidst svært ikke at få lyst til at gøre, som direktør Peter Aalbæk fra Zentropa på et tidspunkt opfordrede til: At give hinanden et kram. Længe. Fordi »det kan flytte nogle sten på vejen«.

Luften var da også fyldt med gode vibrationer og endnu flere gode råd om ikke mindst kunsten at tackle medarbejdere. Samt underholdende one liners som selv samme Aalbæks klare svar på, hvorfor han generelt ikke gider lytte til såkaldte eksperters råd om ledelse:

»Jeg tænker altid: Hvis de er så pissegode til at lede en stor virksomhed, hvorfor fanden har de så ikke én selv?«

Den slags gav larmende klapsalver. Ligesom især kvinders latter kunne høres, da Lilian Mogensen fra ATP tørt konstaterede, at når der ikke er flere kvinder på topposter i dansk erhvervsliv, så skyldes det formentlig, at »kvinder er for kloge til at være chefer«.

Men åbenbart ikke til at være mellemledere. For selv om kvinder kun udgør omkring 20 pct. af medlemsskaren i Ledernes Hovedorganisation - som især repræsenterer netop mellemledere - så var kønsfordelingen nogenlunde fifty-fifty i går.

Både de og deres mandlige modstykker kunne lade sig inspirere af en særdeles blandet landhandel med alt fra kunsten at få sin karriere på skinner over svære samtaler til behovet for instant coaching.

Men ifølge formand Svend Askær fra Ledernes Hovedorganisation er der skam en mening med de stærkt blandede ledelsesmæssige bolsjer: De afspejler simpelt hen den mangfoldighed af udfordringer, som ledere møder hver dag.

Ekstra strøm på
Egentlig begyndte det hele dog ret traditionelt på en måde, der matchede de mange jakkesæt, de nydelige briller og de pæne håndtasker.

Svend Askær talte om, at der skal fokus på ledelsespligt i stedet for ledelsesret, og ordstyrer Mads Steffensen fra P3's ”Mads og Monopolet” lagde op til en omgang greatest hits inden for ledelsesdilemmaer.

Hvordan motiverer man for eksempel en medarbejder, der gik efter det job, man selv fik? Og hvordan får man sine medarbejdere til at droppe modstand mod forandringer?

Spørgsmålene skulle et panel bestående af blandt andre førnævnte Peter Aalbæk og Irmas Alfred Josefsen svare på. Den korte version er, at panelet gennemgående var politisk korrekt, på nær når Aalbæk spillede den forventede, men ret befriende rolle som manden, der var klar til en frisk fyreseddel, et langstrakt kram eller nægtede at have »medarbejdere, der gør, som jeg siger«.

Det sidste - om end i lidt andre formuleringer - gik igen hos mange af de andre debattører og oplægsholdere, fra Peter Langdal til professor Steen Hildebrandt. Fordi brokkehoveder ofte kan være netop de engagerede medarbejdere, som enhver virksomhed har brug for. Eller som Alfred Josefsen slog fast, da han senere på dagen talte om ledelse i øjenhøjde:

»Man kan ikke bare sætte ekstra strøm på, hvis man har med mennesker at gøre. Man er nødt til at forstå sine medarbejdere. Og for at kunne det, er det ikke altid, at der skal løbes stærkt ledelsesmæssigt.«

Nogle gange skal man måske slet ikke løbe, men tænke i stedet. Især tænke nyt. Og gøre noget, man ikke plejer.

Rutinerne skal stoppes
»Når I går hjem i aften, så prøv at kravle ind ad vinduet eller sov i den anden side af ægtesengen,« lød således Peter Langdals bud på, hvordan rutinerne kan droppes, så der bliver plads til nye ideer.

Hvilket ifølge professor Steen Hildebrandt er en øvelse, som de fleste ledere har alt for svært ved. Godt nok taler vi om videnssamfundet og nødvendigheden af at være kreative og innovative. Men det bliver alt for ofte ved snakken, fordi vi ledelsesmæssigt fortsat opfører os, som om vi stadig befandt os i industrisamfundet.

Og så er vi tilbage ved blandt andet brokkehoveder, kærlighed og humor. Også selv om afsenderen er en professor i organisation- og ledelsesteori.

»Modstand er irriterende, men det er i det mindste udtryk for, at der er levende medarbejdere,« lød det blandt andet fra Steen Hildebrandt, som opfordrede forsamlingen af ledere til at åbne deres hjerter:

»Vi tror, at vi kan gennemføre forandring alene ad fornuftens og nøgletallenes vej. Det kan vi ikke. For mennesker rummer både fornuft og følelser. Vi er nødt til at arbejde med et andet menneskesyn og respektere, at det meget mere handler om mennesker end dengang, det handlede om maskiner. Ledelse handler i højere grad om inspiration i stedet for den gamle, abekatteagtige forestilling om trusler og gulerødder.«

BRANCHENYT
Læs også