Humøret blev lidt bedre

AKTIER Stemningen i de europæiske aktiemarkeder tog tirsdag en drejning mod det bedre.

Plusser og minusser var spredt ud med rund hånd i de europæiske aktiemarkeder under tirsdagens handel, men hen over eftermiddagen fik de positive takter bedre og bedre fat, så målt på de ledende indeks virkede udviklingen ganske fornuftig.

Umiddelbart så investorerne ud til at have genvundet lidt af modet oven på de seneste dages kursfald, for tirsdag formiddag tog købelysten til i styrke, mens de korrigerede deres porteføljer og forsøgte at fortrænge de værste bekymringer over kreditkrisens mulige genopståen.

De minerelaterede aktier trak en stor del af læsset under de spæde forsøg på at få aktiemarkederne højere op, men investorerne havde nu også let ved at blive inspireret til køb af aktierne inden for sektoren, idet kobberprisen steg med 1 pct. samtidig med, at guldprisen hyggede sig på det højeste niveau i 28 år.

Bankaktierne havde derimod ikke meget at prale af i tirsdagens markeder, hvor investorerne allerede fra morgenstunden havde udviklet en vis berøringsangst med de pågældende papirer.

Aktørerne kredsede omkring bankaktierne med den allerstørste agtpågivenhed, og det syntes, som om alle emnerne var under mistanke, hvilket måske ikke var så underligt i lyset af udsigten til de enorme nedskrivninger hos den amerikanske sværvægter Citigroup.

De fleste var bekendte med annonceringen af yderligere nedskrivninger hos Citigroup på mellem 8 og 11 mia. dollars i forlængelse af nedskrivningerne i 3. kvartal, og dermed kunne sagen være ude af verden. Flere investorer er imidlertid bange for, at nedskrivningerne på de 11 mia. dollars ikke er tilstrækkelig, og alene den tanke var nok til at fremkalde nervøsitet samt kølne interessen for bankaktierne.

Plads til gode præstationer
Langt fra alle bankaktierne led under investorernes forbehold over for sektoren, for i Frankfurt mandede Commerzbank sig op til en stigning efter fremlæggelsen af regnskabsmeddelelsen for 3. kvartal. Nettooverskuddet blev på 339 mio. euro i 3. kvartal, hvilket var en fremgang på 56 pct. i forhold til samme periode sidste år, men under analytikernes estimater på 445 mio. euro. Opmærksomheden svingede hurtigt ind på det i øjeblikket yderst aktuelle emne - nemlig nedskrivninger i forbindelse med engagementer i det sekundære amerikanske lånemarked, og hos Commerzbank var den postering landet på den forkerte side af to mia. danske kr.

Investorerne var enten tilfredse med eller lettede over indholdet i regnskabsmeddelelsen fra Tysklands næststørste bank, og ud på eftermiddagen lå aktien til en kursstigning på 1,2 pct.

BMW havde ikke meget succes med sin regnskabsmeddelelse for 3. kvartal, selv om det fortsat går strygende med at få solgt de populære, men dyre biler. Investorerne udtrykte dog skuffelse over indholdet, og problemet lå blandt andet i, at BMW ikke tjener så meget på hver solgt køretøj, som markedsdeltagerne havde sat næsen op efter.

Vestas Wind Systems var tirsdag i luften med tal for 3. kvartal, og de talte stort set for sig selv. Flot og stærkt var et par af de prædikater, som analytikerne hæftede på kvartalsrapporten fra den danske vindmøllegigant, og i udlandet gik offentliggørelsen heller ikke upåagtet hen.

Specielt Vestas' forventninger om en vækst på 25 pct. til næste år vandt gehør, og i Spanien satte mange investorer deres lid til, at Gamesa senere på året kommer med lignende meldinger, hvilket sørgede for et pænt løft til aktierne i den spanske vindmølleproducent.

At kalkulere med en vækst på 25 pct. i 2008 kan lyde lidt optimistisk, men mange af investorerne tvivler ikke på prognosens holdbarhed, da olieprisernes himmelflugt næsten ikke kan undgå at skærpe interessen for den vedvarende energi.

Flere vovede pelsen
I New York vovede investorerne pelsen tirsdag eftermiddag, og selv om takterne i det amerikanske aktiemarked ikke var alt for overbevisende, så lykkedes det for de toneangivende indeks at vinde lidt højde.

Købelysten blev holdt i skak af investorernes frygt for, at kreditkrisen ikke er noget overstået kapitel, og i sagens natur gik bekymringerne primært ud over de finansielle aktier. Omvendt har den seneste svækkelse af dollaren over for euroen forbedret de amerikanske eksportvirksomheders konkurrenceevne samtidig med, at værdien af deres indtjening i europæisk valuta er øget, og det gav luft til flere industriaktier. Tirsdag ved 16tiden var kursen på dollar i dansk regning faldet under 512-niveauet.

Google var i søgelyset ved åbningen tirsdag takket være nyt fra finanshuset Stanford C. Bernstein & Co., der valgte at hæve kursmålet på internetsøgemaskinen til 850 dollars pr. aktie.


BRANCHENYT
Læs også