Nedturen fortsætter for Northern Rock

STORBRITANNIEN Northern Rock Plc forhandler med mulige købere. Alt imens svinder forretningsomfanget ind.

Kriseramte Northern Rock Plc var i midten af september tæt på at blive solgt til konkurrenten Lloyds TSB, men den britiske regering nedlagde veto mod handelen.

Det afslører chefen for centralbanken Bank of England, Mervyn King, i et interview med BBC4.

Northern Rock blev den 14. september reddet fra en lukning af Bank of England og den britiske stat.

I dagene op til at redningsaktionen blev kendt, havde Northern Rock forhandlet om at blive overtaget af en anden britisk bank, Lloyds TSB.

Angiveligt stillede Lloyds TSB som betingelse for at købe Northern Rock, at Bank of England ydede lån på 30 mia. pund. Kravet blev afvist, fordi Mervyn King og hans bestyrelse »omstændighederne taget i betragtning,« fandt det »ukorrekt at finansiere et potentielt køb af Northern Rock.«

Bank of England-chefen understreger dog, at beslutningen om at afvise betingelserne fra Lloyds TSB blev truffet af finansminister Alistair Darling, der havde det sidste ord på grund af den ubegrænsede statsgaranti, som den britiske regering har stillet for alle indskud i Northern Rock.

I dag er spørgsmålet, om Lloyds TSB er ked af den udgang på sagen.

Siden redningsaktionen blev kendt, har Northern Rock set et drastisk fald i de boliglån, der er bankens primære forretningsområde.

Hjulpet på vej af let adgang til billig finansiering iværksatte Northern Rock i årets begyndelse en aggressiv strategi, som førte til, at banken erobrede en femtedel af alle nye boliglån i Storbritannien.

Væksten blev primært finansieret gennem udstedelse af kortfristede gældsbeviser.

Northern Rock råder over færre end 75 filialer på det britiske marked, hvorfor hovedparten af boliglånene sker via andre kanaler, og det er disse mellemmænd, som til Financial Times oplyser, at antallet af nye boliglån fra Northern Rock siden midten af september er reduceret til en femtedel af niveauet i foråret.

En medvirkende årsag til nedgang er formentlig, at Bank of England ikke vil acceptere, at Northern Rock bruger midler herfra til at erobre markedsandele.

Northern Rock har foreløbig måttet låne 23 mia. pund i Bank of England for at holde sig flydende.

Da meddelelsen om redningsaktionen blev givet om morgenen den 14. september, blev Northern Rock udsat for et stormløb fra nervøse kunder, der ville trække deres penge ud af banken. Stormløbet ebbede først ud, da den britiske regering gik ind og garanterede for alle indeståender. Da havde kunderne imidlertid trukket to-tre mia. pund ud af banken, herunder den danske filial på Rådhuspladsen i København.

Siden er kundeflugten fortsat. Flere britiske dagblade skriver, at 10 mia. pund er trukket ud fra indlånskonti i banken - på trods af den ubegrænsede statsgaranti.

Stormløbet var det første mod en britisk bank i 140 år.

Northern Rock har endnu til gode at offentliggøre tal for bankens status, og der er endnu ikke sat dato på udsendelsen af en regnskabsmeddelelse.

Banken har oplyst, at den er i kontakt med flere interesserede købere, men at der endnu ikke foreligger konkrete tilbud.

Northern Rock er ikke ene om at have tabt stort på kreditkrisen.

Chefen for Bank of England, Mervyn King, fastslog tirsdag, at der må forventes at gå adskillige måneder, »før bankerne har afsløret alle deres tab og taget de nødvendige skridt til at håndtere finansieringen af disse.«

Udtalelserne kommer på baggrund af de seneste oplysninger fra nogle af verdens største banker og investeringsbanker om samlede tab på foreløbig 20 mia. dollars. Heri er ikke medregnet de potentielle tab i Northern Rock.


BRANCHENYT
Læs også