EU smider listeskoene

Repræ- sentanter for EU skærpede i denne uge tonen, da de mødtes med Kinas ledere for at diskutere produkt- sikkerhed, valuta- kurspolitik og handelsunderskud.

Beijing

Peter Mandelson lagde høfligt ud ved det 10. topmøde mellem EU og Kina, da han mandag talte til et forum i Kinas Generaladministration for Kvalitetskontrol, Inspektion og Karantæne. Man kan ikke alene skyde skylden på Kina, sagde EU's handelskommissær i en kommentar til de kopier og farlige varer, som strømmer fra Kina og ind på det europæiske marked.

»Pointen er, at kvalitetskontrol er alles problem. Sikkerhed er fælles bekymring og et fælles ansvar. Der er ingen interessekonflikt. Det er ikke et ”Made in China”-problem. Det er ikke et Mattel-problem,« sagde han med henvisning til den amerikanske legetøjskoncern, der har tilbagekaldt 20 mio. stykker legetøj, der var produceret i Kina, på grund af usikkerhed om kvalitetsstandarden.

Men derefter skærpede Mandelson tonen.

»Det endelig ansvar ligger hos flittige virksomheder og ved de offentlige myndigheder på begge sider. Ethvert land med ambition om global eksport af fødevarer eller andre industriprodukter er nødt til at anerkende behovet for at leve op til reglerne - og vise, at de overholdes.«

Og han kritiserede Kina direkte for at undskylde sig med, at mindre end én procent af landets eksportartikler til Europa udgør en sikkerhedsrisiko.

»Europa importerer varer for en halv mia. euro hver eneste dag, så blot selv én procent er ikke acceptabel.«

Vred jernlady

..

Læs også