Polen sætter kurs mod euroen

Ny regering lover økonomiske reformer og en indsats mod et alt for stort, offentligt underskud.

Prag

Med en ny centrum/højre-regering på plads sætter Polen fart på sin kurs mod indtrædelse i eurozonen.

Optimismen blomstrer blandt euro-tilhængerne, efter at den liberale formand for Borgerplatformen, Donald Tusk, netop har overtaget regeringsmagten efter den nationalkonservative Jaroslaw Kaczynski.

Nationalitiske synspunkter og EU-skepsis er afløst af ønsker om EU-integration og et venskabeligt forhold til især den store nabo mod øst, Rusland. Samtidig kan polakkerne nu imødese et ambitiøst og omfattende reformprogram, der skal bringe den polske økonomi på sporet med euro-medlemskab som den foreløbige endestation.

Den polske økonomi buldrer af sted med årlige vækstrater omkring 7 pct. Men samtidig bakser Polen med flaskehalse på et stift arbejdsmarked, bureaukrati, sort økonomi, en aldrende befolkning og et galopperende underskud på de offentlige finanser.

Reform-iveren var ikke fremtrædende hos Jaroslaw Kaczynski, hvis Lov- og Retfærdighedsparti var mere optaget af at styrke moralske og familiemæssige værdier og genrejse den nationale stolthed, imens anslået to mio. polakker pakkede kufferten og rykkede vestpå for at finde bedre betalt arbejde.

Anderledes med Donald Tusk og det erhvervsvenlige Borgerplatformen, der kom til magten, da Kaczynski spillede højt spil og tabte med sit parlamentsvalg i utide.

I forbindelse med den nye regerings tiltræden erklærede premierminister Donald Tusk, at det er regeringens mål at nedbringe Polens gæld i løbet af de kommende fire år. Sideløbende vil regeringen gennemføre økonomiske reformer, indføre lav, flad skat og forestå en oprydning i sundhedsvæsenet.

Kreditvurderingsinstituttet Moody's, der i øjeblikket givet Polen karakteren A2 med forventningen om en stabil udvikling, ser frem til Tusk-regeringens planer.

»Generelt er vi meget mere optimistiske omkring denne regering. De seneste to år har vi ikke været overbevist om regeringens politik,« siger Alexander Kockerbeck, seniormedarbejder ved Moody's, til nyhedsbureauet Reuters.

»Hovedspørgsmålet er, om gælden og budgetunderskuddet viser en ny, nedadgående trend,« fastslår Kockerbeck.

De kommende reformer skal ifølge landets nye finansminister gøre Polen klar til indtræden i euro-zonen i næste valgperiode, der ifølge planen begynder i 2011. Jacek Rostowski understreger dog, at det er for tidligt at sætte en fast dato.

»En sikker indtræden i eurozonen afhænger også af de verdensøkonomiske betingelser,« siger finansministeren.

Premierminister Donald Tusk ønsker at udskifte de polske zloty med euro »så hurtigt som muligt,« men understreger, at det skal ske så smertefrit som muligt for almindelige mennesker.

Flere af de nye EU-lande overvejer euro-medlemskab, men kun ét land - Slovenien - har foreløbig udskiftet sin valuta.

Mens Slovakiet har ambitioner om at komme med allerede i 2009, tøver bl.a. Tjekkiet - dels for at lære af slovenernes erfaringer, dels belært af erfaringerne med at trække alt for mange reformer ned over hovedet på reformtrætte vælgere.

..

Læs også