Brunei - verdens fjerdestørste naturgas- producent

Brunei er et lille land med omkring 400.000 indbyggere regeret af den reelt enevældige, stenrige sultan, Hassanal Bolkiah.

På trods af størrelsen er landet den tredjestørste olieproducent i Sydøstasien og den fjerdestørste producent af naturgas i verden. Regeringen er i færd med at indføre en række tiltag, der har til formål at reducere arbejdsløsheden, tiltrække udenlandsk arbejdskraft samt reducere landets afhængighed af olie og gas.

MARKEDET Brunei er placeret på nordsiden af Borneo, som i øvrigt er delt mellem Malaysia og Indonesien.

Brunei er et meget lille land på lige under 6.000 kvm. med omkring 400.000 indbyggere. Den samme familie har styret landet i seks århundreder - nu med sultan Hassanal Bolkiah i spidsen. Han bestrider posterne som premierminister, forsvarsminister og finansminister.

Den nærmeste familie besidder en række centrale ledende stillinger i landet.

Sultan Bolkiah og hans familie har en enorm formue, som f.eks. inkluderer 350 Rolls Royce-biler og har betalt superstjerner som Michael Jackson og Céline Dion for at underholde til familiefester.

På trods af sultanens enevældige status nyder han stor respekt blandt befolkningen, og Brunei anses som et af de mest politisk stabile lande i Asien.

Befolkningen består af ca. 70 pct. malayer, 10 pct. kinesere samt 20 pct. andre.

I arbejdsstyrken tegner der sig et tydeligt billede af opdeling mellem disse grupper, da malayerne typisk arbejder som embedsmænd i den offentlige administration eller i gode job i den private sektor, mens kineserne typisk arbejder som butiksindehavere, i serviceindustrien, byggesektoren eller i olie- og gassektoren.

Brunei er den tredjestørste olieproducent i Sydøstasien og den fjerdestørste producent af naturgas i verden. Bruneis økonomi er derfor domineret af olie- og gasindustrien, der i 2006 bidrog med omkring 70 pct. af BNP og en endnu større andel af statens indtægter.

Efter to år med lav økonomisk vækst på omkring 0,5 pct. voksede Bruneis økonomi i 2006 med 5,1 pct., men væksten forventes at falde til 1,9 pct. i 2007.

En væsentlig årsag til den høje vækst er stigningerne i olieprisen. Men også andre sektorer udviser fremgang, hvilket anses for en nødvendighed for Bruneis økonomiske fremtid. Derfor er økonomisk diversificering en del af landets økonomiske målsætning.

Næsten en tredjedel af Bruneis befolkning er under uddannelse. På alle niveauer over folkeskolen foregår undervisningen typisk på engelsk, og mange forældre sender deres børn til England eller Australien for at gå på universitetet, hvilket regeringen opmuntrer med legater. Desuden yder staten gratis sundhedsydelser til befolkningen og subsidier til fødevarer, bolig og biler.

Siden 2000 har regeringen lanceret en række planer for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, reducere arbejdsløsheden samt at styre økonomien væk fra sin nuværende afhængighed af olie- og gasreserverne.

Det anslås, at der er næsten 100.000 udenlandske arbejdere ansat i Brunei, som dominerer det private arbejdsmarked, mens arbejdsløsheden fortsat er relativt høj. En stor del af befolkningen anser de manglende resultater af reformerne som løftebrud, og utilfredsheden med regeringen er voksende, selvom politisk overvågning og mediecensur fortsat sikrer sultanens enevælde.

BRANCHER Handelsafdelingen på den danske ambassade i Singapore vurderer følgende brancher som vækstområder:

Olie og gas..

Læs også