Porsche-chefen overhaler alle de andre

Porsche-koncernens seks direktører har haft årslønninger på tilsammen 840 mio. kr.

I en vedholdende debat i Tyskland om ”mere retfærdighed” i samfundet og stramninger i arbejdsløshedsunderstøttelsen (Hartz IV) bliver koncernchefers millionlønninger i stigende grad draget frem som kontrast.

I den sammenhæng har forargelsen fået ny næring, efter at sportsvogn-producenten Porsche har offentliggjort aflønningen af sin topledelse.

I forretningsåret 2006-2007 har koncernens seks direktører tjent 112,7 mio. euro (840 mio. kr.)

I modsætning til andre koncerner opgiver Porsche ikke den enkelte direktørs aflønning.

Gennemsnitligt har direktøraflønningen været på 18,8 mio. euro, men finanseksperter går ud fra, at Porsches karismatiske adm. direktør, Wendelin Wiedeking, tjener væsentligt mere end gennemsnittet.

Jürgen Kurz fra investeringsfirmaet DSW siger til Berliner Zeitung, at den øverste chef hos store koncerner normalt har en løn, der er dobbelt så stor som en almindelig direktørløn.

»Og hos Porsche er det vel endnu mere,« siger Kurz, der skønner, at Wiedeking har tjent mellem 30 og 40 mio. euro i det forløbne år.

Wendelin Wiedeking må anses for at have været den højest lønnede direktør i Tyskland, og tilsyneladende har han tjent dobbelt så meget som Deutsche Banks øverste chef, Josef Ackermann, der har tjent 13,2 mio. euro.

Ackermann er den højest lønnede direktør i gruppen af koncerner, der indgår i børsindekset DAX.

I forretningsåret 2005-2006 måtte Porsche-direktionen "nøjes" med en indtjening på 45,2 mio. euro. Aflønningen er med andre ord vokset med omkring 150 pct.

Aflønningen indeholder en række komponenter, som afhænger af regnskabsresultatet. Porsches indtjening er steget dramatisk i det forløbne år, ikke mindst takket være optioner i VW-aktier. Porsche er i dag hovedaktionær i VW-koncernen.

Porsches indre værdi er i det forløbne år steget til 5,9 mia. euro. Året forinden var den på 2,1 mia. euro.

Overskuddet blev tredoblet til 4,2 mia. kr.

Jürgen Kurz siger, at om nogen har Wiedeking gjort sig fortjent til en lukrativ aflønning. Han tiltrådte som direktør i 1993, da Porsche var i krise, og har udviklet koncernen til verdens mest succesrige sportsvognsproducent.

kent.olsen@jp.dk

Læs også