Lyspunkter i mørket

Det har bestemt ikke været nogen nem sag at agere aktieinvestorer de seneste uger, for på visse dage må de passivt se til, mens kurserne falder og falder. Væk er mange af årets gevinster, og tilbage sidder investorerne på udkig efter det lille lys i mørket, som kan indgyde håb om, at det værste er overstået.


En gang imellem dukker der lidt godter op, som for en stund får optimismen til at træde i karakter og derved gør det muligt for aktierne at få en pause og komme lidt til hægterne. En sådan godbid fik investorerne i forlængelse af Thanksgiving i USA, da det stod klart, at det indledende julesalg i USA var gået over forventningerne.

Fredagen efter Thanksgiving - i folkemunde kaldet Black Friday - er blandt de største indkøbsdage i USA, og investorerne var spændte på at høre de første meldinger fra de store butikskæder. Omfanget af salget kan nemlig sige noget om såvel humøret som købekraften i husholdningerne og derved give et fingerpeg om økonomiens helbredstilstand, hvilket er af vital betydning for aktieinvestorernes købelyst.

Forventningerne til julesalget var afdæmpet ikke mindst i lyset af afmatningen i det amerikanske boligmarked, der med faldende huspriser og kreditstramninger har gjort indhug i den disponible indkomst i mange hjem. Men forbrugerne var i stødet, og omsætningen i butikkerne hen over den store shopping weekend i USA lå over estimaterne, hvilket kunne være et vink om, at omdrejningerne i den amerikanske økonomi måske ikke er så langsomme som først antaget.

Flere analytikere advarede dog mod at tolke udviklingen alt for positivt, da flere af de store varehuskæder havde ført aggressive rabatkampagner og måske fået forbrugerne til at koncentrere deres indkøb over weekenden i uge 47. Og noget kunne tyde på, at det var tilfældet, for et par dage senere kom der en frisk opgørelse over forbrugertilliden i USA, og den landede på det laveste niveau siden oktober 2005, da orkanen Kathrina hærgede.

Glæden over de positive indikationer fra den amerikanske detailsektor fik ikke lov til at vare længe, og det samme blev tilfældet med en anden positiv begivenhed - fremlæggelsen af det tyske ifo-indeks i tirsdags. De færreste synes i tvivl om, at den tyske økonomi er i færd med at tabe omdrejninger, så overraskelsen var stor, da ifo-indekset steg i november, mens analytikerne havde ventet et fald.

At stemningen blandt de tyske industriledere her og nu var forbedret, fremgik tydeligt af stigningen i indekset, men flere mente, at stigningen blot var en korrektion efter nedturen i efteråret. Og så var der lige det faktum, at hovedparten af undersøgelsen, der lå til grund for ifo-indekset, var foretaget inden den seneste omgang uro på børserne. Analytikernes forbehold over for de to ellers så opmuntrende faktorer var sikkert en medvirkende årsag til, at deres evne til at fremkalde et gunstigt miljø på børserne blev stækket. Men der var heller ikke noget at sige til investorernes manglende motivation, da vejen fremad mildt sagt er behæftet med forhindringer.

Overordnet er der kreditkrisens fortsatte tilstedeværelse samt en øget risiko for recession i amerikansk økonomi, og set med europæiske øjne udgør den svage dollar ligeledes en barriere for et comeback på børserne.

Når det gælder udsigten til en snarlig styrkelse af dollaren over for euroen, er der ikke megen hjælp at hente i analytikernes rækker, da flere forudser en yderligere svækkelse af den amerikanske valuta. Ud over det vækst- og rentemæssige kan dollaren få ekstra bløde knæ, hvis dens anvendelse som primær ingrediens i centralbankernes valutareserver reduceres, hvilket der ved flere lejligheder har været optræk til.

claus.greve@jp.dk

Læs også