Dyrere at låne til boligkøb

Realkredit En af konsekvenserne af de nye SDO/SDRO-boliglån er, at man ikke længere kan låne helt op til 80 pct. af boligens værdi, hvis der er et ejerpantebrev til ejerforeningen.

Der kan nu lånes færre penge via realkreditlån til den nye lejlighed. Det betyder, at flere penge skal lånes via den dyrere efterfinansiering i banken.

Det er en af konsekvenserne af de nye SDO/SDRO-boliglån, som realkreditinstitutterne er i gang med at indføre.

Det betyder i praksis, at man med et ejerpantebrev ikke længere kan låne 80 pct. af den nyindkøbte bolig via realkredit. Det reduceres med nogle procent, fordi ejerforeningens ejerpantebrev skal indregnes, forklarer Niels Rønholt, seniorøkonom i Realkredit Danmark.

»Under de gamle regler kunne vi ved lånudmålingen se bort fra ejerpantebreve op til 48.000 kr. Men under de nye regler skal vi regne dem ind. Det vil sige, at de lånemuligheder, vi kan give boligejere med ejerpantebreve, i praksis er lidt mindre. Du kan sige, at lånemuligheden mindskes med op til 48.000 kr.«

Det beløb, der nu ikke kan lånes i realkreditfinansieringen, kan så belånes med den dyrere efterfinansiering. Med et ejerpantebrev på en ejerlejlighed, som ofte ligger på omkring 40.000 kr., vil ekstraudgiften kunne ligge på omkring 800 kr. efter skat på årsbasis, forklarer Niels Rønholt.

At det bliver dyrere for boligkøbere fremover, bekræftes af Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet:

Lidt dyrere

..

Læs også