Året set med læsebriller

top 10 Som altid er der et vist subjektivt element, når de bedste managementbøger skal vælges. Vores anmelder Henrik Ørholsts valg er - med hans egne ord - hverken videnskabeligt eller et udtryk for den endelige sandhed. Det er et helt personligt valg. De 10 bøger er udvalgt efter deres budskaber og nyhedsværdi. Et andet kriterium er, om bogen er læselig og interessant. Tredje kriterium: Har bøgerne praktisk anvendelse?

1 Isbjerget smelter


Det har John Kotter og Holger Rathgeber skrevet en bog om. ”Isbjerget smelter” hedder bogen i den danske oversættelse. I bogdyngen har der ligget to eksemplarer af den engelske udgave og ventet på at nå til en anmeldelse. Men Jyllands-Postens Forlag nåede at komme med en dansk version af den underfundige og fremragende bog om ledelse under forandring.

Førsteforfatteren, John Kotter, optræder flittigt i mange handelshøjskoleopgaver, fordi han er en af de mest indsigtsfulde guruer netop inden for dette felt - forandringsledelse. Eller Change Management som det hedder på nudansk. Hans bøger er tung læsning sammenlignet med de 144 siders fabel om pingvinerne på isbjerget, som er på vej til at lide en krank skæbne.

Når det er koldt, hænger det hele sammen, og det ser stabilt ud. Men tipper temperaturen fra minusgrader til plusgrader, går det galt. På et eller andet tidspunkt. Sådan er det for mange virksomheder. Hele virksomhedskirkegården er fyldt med eksempler på virksomheder, der ikke i tide formåede at sadle om og gøre tingene på en anden måde, end de har gjort hidtil.

Det er derfor, at forandringsledelse er et evigt emne, som har mere aktualitet end nogensinde før. ”Isbjerget smelter” er ikke en bog, som er en oplagt kandidat til at komme i hverken læseplaner eller litteraturlister på handelshøjskolen. Det er en bog, som henvender sig til ”rigtige virksomhedsledere, der ikke gider læse bøger med masser af managementpladder”.

John Kotter og Holger Rathgeber

Isbjerget Smelter

Jyllands-Postens Forlag

144 sider

129 kr.

..

Læs også