Manglende konkurrence på boliglån

Danske boligkøbere er ikke opmærksomme på, at der er forskel på prisen på realkreditlån, mener Forbrugerrådet.

Danskerne betaler for meget for deres realkreditlån. Det skyldes, at bankerne ikke har motivation til at konkurrere på prisen.

Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet.

Problemet er ifølge økonom i Forbrugerrådet Carsten Holdum, at danskerne ikke er opmærksomme på, at der er forskel på, hvor meget det koster at have et realkreditlån - den såkaldte bidragssats.

»Hovedparten af de adspurgte i vores undersøgelse overvejede slet ikke bidragssatsens størrelse, da de optog deres realkeditlån,« siger Carsten Holdum.

Danskernes indstilling koster dem tusinder af kroner om året.

Man kan f. eks. ved et boligkøb til 2,5 mio. kr. slippe med at betale 8.333 kr. om året hos Totalkredit, som er billigst, mens det ved det dyreste Rentedyk-lån hos Realkredit Danmark koster 11.253 kr. om året. En forskel på 2.920 kr. pr. - eller knap 100.000 kr. i en 30-årig låneperiode.

»Det bekræfter, hvad vi allerede vidste: Hvis prisen ikke betyder noget, så bliver den aldrig sat ned.«

Carsten Holdum giver bankernes tætte relation til realkreditten skylden for den manglende konkurrence. Det skyldes, at de fleste realkreditlån formidles via en bankforbindelse, som altid henviser til sit eget samarbejdende selskab.

»Der mangler incitament for et realkreditselskab til at sætte prisen ned for at øge konkurrenceevnen og dermed salget. Tværtimod må man frygte, at det modsatte vil være tilfældet: Realkreditselskaberne vil være fristet til at øge prisen for derved at kunne tilbyde bankerne højere provision. Det er meget bekymrende.«

Sværere at finde vej


..

Læs også