Islandsk korthus vakler

Voldsomme tab på risikable investeringer i bl.a. Danmark er nu ved at få det islandske korthus af investeringer til at vakle. Første offer kan blive FL Group, der bl.a. er medejer af Sterling og Royal Unibrew.

Side 4• Det islandske investeringsselskab FL Group har nu så store økonomiske vanskeligheder, at selskabet har været tvunget til at sælge ud af sine investeringer med store milliontab. Den finansielle udvikling på Island er så presset, at det voksende korthus af islandske investeringer kan være ved at vakle.

»Den islandske økonomi er de seneste dage kommet under betydeligt større pres. Den udvikling, som vi i øjeblikket ser blandt landets store finansielle aktører, øger risikoen for en hård økonomisk opbremsning betydeligt. Situationen gøres ikke bedre af den negative finansielle udvikling på de globale finansmarkeder,« siger Lars Christensen, Danske Banks analytiker med speciale i den islandske økonomi.

FL Group har siden begyndelsen af juli miste en tredjedel af sin markedsværdi på dengang 22 mia. kr.

På observationslisten


Mandag blev FL Group, der bl.a. har Baugur Group blandt ejerne, placeret på fondsbørsens observationsliste.

Hele tirsdag arbejdede ledelsen i FL Group på en omstruktureringsplan, der bl.a. indebærer kapitaltilførsel fra en af de store aktionærer, islandske Baugur. Det sker gennem en kompliceret byttehandel, hvor Baugur sælger nogle af sine ejendomsselskaber til FL Group og samtidig forpligter sig til at købe nye aktier i FL Group med en rabat på 25 pct. i forhold til markedsprisen. Samme mulighed får de øvrige eksisterende aktionærer, som dermed enten må komme med mere kapital - eller se deres investeringer bliver udvandet.

Stor sårbarhed


Netop de tætte forbindelser mellem de islandske selskaber kan gøre det svært at isolere økonomiske problemer i ét selskab, mener Lars Christensen:

»Ikke mindst de store krydsejerskaber hos de islandske finansielle virksomheder og den meget store långivning gør landets økonomi særlig sårbar. Den islandske gældsætning til udlandet er nu langt over 100 pct. af landets BNP.«

De stigende renter og faldende aktiekurser er gift for de islandske investeringsselskaber, hvis forretningsmodel er baseret på, at de pantsætter alle værdier og herefter køber yderligere op for de lånte penge.

Det er en god idé, så længe markederne bare stiger og stiger. Men når udviklingen går den modsatte vej, er de islandske investorer omvendt særdeles sårbare.

Det har den nu gjort i mange måneder, og meget tyder på, at FL Group er tvunget til at sælge nogle af sine investeringer med tab.

I fredags meddelte FL Group, at selskabet havde solgt de fleste af sine aktier i American Airlines med et tab på 165 mio. kr.

FL Group ejer også 25,5 pct. af aktierne i Royal Unibrew, som er faldet voldsomt det seneste halve år.

Ifølge analytiker i Jyske Bank Jens Houe Thomsen er aktiemarkedet ved at indstille sig på, at også den aktiepost snart bliver sat til salg.

»Royal Unibrew er faldet fra kurs 600 til kurs 565 i dag. Det er nok udtryk for, at aktiemarkedet indregner, at det i den kommende tid vil blive ret nemt at få fat i Royal Unibrev-aktier,« siger han.

I forbindelse med omstruktureringen af FL Group er den adm. direktør, Hannes Smarasson, fratrådt. Samtidig har selskabet lukket det danske kontor med fem ansatte.

Læs også