Bio mareridt

Med rekordhøje oliepriser burde producenter af bioethanol skovle penge hjem, men virkeligheden er en ganske anden.

Med rekordhøje oliepriser og maksimal politisk bevågenhed burde det være gyldne tider for producenterne af biobrændstoffer og investorerne, der finansierer gildet.

Virkeligheden er en ganske anden med overkapacitet, fabrikslukninger, afskedigelser, brødnid og aktiekurser i frit fald.

Senest har Europas største producent af biobrændstoffer Vereinigte BioEnergie AG (Verbio) med hovedkvarter i Leipzig præsenteret et regnskab for de første ni måneder af 2007 med et nettounderskud på 600.000 euro mod et overskud i samme periode i fjor på 25,7 mio. euro. At omsætningen i samme periode er faldet fra 325,7 til 307,1 mio. euro er kun en mindre del af forklaring.

Claus Sauter, Verbios adm. dir., konstaterer nøgternt, at rentabel produktion af bioethanol i Tyskland næppe er mulig med rekordhøje kornpriser og billig import af bioethanol fra Brasilien.

»Brasiliansk bioethanol sælges i Tyskland for 4,10 kr. pr. liter. Vi skal have mindst 5,95 kr. pr. liter for at kunne dække især vores råvareomkostninger,« betoner Claus Sauter i forbindelse med regnskabsoffentliggørelsen.

En liter 95 oktan blyfri benzin koster i Danmark før energiafgifter og moms 4,10 kr., men den har et betydeligt højere energiindhold end en liter bioethanol.

Verbio har i årets første ni måneder kun udnyttet tre fjerdedele af sin produktionskapacitet for bioethanol, mens kapacitetsudnyttelsen for autodiesel ligger noget højere. I konsekvens heraf drosles produktionen ned på koncernens bioethanolanlæg i Schwedt nær grænsen til Polen. I årets første ni måneder har Verbio produceret 100.302 tons bioethanol mod 142.560 tons i samme periode året før, mens produktionen af biodiesel var på 261.403 tons - næsten uændret i forhold til 262.485 tons året før.

Overproduktion og prisfald


..

Læs også