Nye dyk i de britiske huspriser

Storbritannien November gav det største fald i huspriserne i Storbritannien i 12 år. Det britiske finanstilsyn advarer bankerne om værre tider og opfordrer dem til at polstre sig.

London

Samtidig med at nye tal for november vidste det største dyk i de britiske huspriser i 12 år, advarede det britiske finanstilsyn FSA i denne uge banker om, at kreditkrisens ubehagelige greb om den britiske økonomi vil tage til.

»Der er en meget reel risiko for, at forholdene bliver værre i det nye år; både i forhold til likviditet og kreditrisiko,« sagde Clive Briault, FSA's direktør med ansvar for overvågning af detailbankerne, sent tirsdag ved det britiske finansråd CML's årlige konference.

Mere end 1,4 millioner briter skal i det nye år forny deres kortfristede boliglån, men med de fem rentestigninger siden august sidste år til nu 5,75 pct. kombineret med de skærpede lånekrav efter kreditkrisens indtog vil mange boligejere komme i en umulig situation, advarede han.

Briault opfordrede af samme grund banker til at holde igen med udlån og oparbejde en solid polstring mod hårdere tider:

»Det vil være klogt at antage, at markedsforholdene vil forblive svære i en antagelig periode.«

Det er ifølge Storbritanniens største boligudlåner, Halifax, tredje måned i træk, at boligpriserne er faldet. Faldet var i november 1,1 pct. Det bringer den årlige vækst i murstenspriser ned på 6,3 pct. mod 8,9 i oktober, hvilket presser boligejere yderligere. Antallet af nye godkendte boliglån faldt i samme periode med 12 pct.; laveste niveau i tre år.

Samtidig sagde David Miles, den britiske cheføkonom fra Morgan Stanley, at markedet nu synes at forvente et fald i huspriserne på op mod 10 pct. næste år. Det ville i så fald være det største fald, siden man begyndte at overvåge priserne i 1989.

Udviklingen har også fået CML - Council of Mortgage Lenders - til at slå alarm. Med mindre centralbanken sætter renten ned, risikerer op mod en tredje af alle ansøgninger om nye boliglån at blive afvist, lød advarslen.

»Hvis pengemarkedet fortsætter med at være i koma, vil folk, som ønsker et lån, ganske enkelt ikke være i stand til at få det. Bank of England er nødt til at gøre mere, ligesom andre centralbanker har gjort det. Der er behov for en rentesænkning for at øge forbrugernes tiltro til markedet,« sagde CML-

generaldirektør Michael Coogan - formentlig med henvisning til en måling fra Storbritanniens fjerdestørste boligudlåner, Nationwide.

Målingen viste et dyk i forbrugertilliden på 12 point til 86 i november; det største fald siden målingerne begyndte i 2004.

»En rentesænkning i denne uge vil være en stor lettelse for de 1,4 millioner, som i 2008 skal forny deres fastforrentede lån,« fortsatte han.

CML er ikke den eneste, der har lagt pres på centralbanken forud for dens møde om renteniveauet i dag. Også landets største supermarked, Tesco, kræver en rentesænkning og afviste i går advarslerne om kraftig inflation i fødevarepriserne som skræmmekampagne. Tesco håber, at en rentesænkning vil bedre julesalget.

»Problemet er ikke inflation, men forbrugernes opfattelse af situationen. Det er vigtigt, at centralbanken begynder at signalere, at renten snart vil falde,« sagde Tescos gruppefinansdirektør Andrew Higginson i går.

..

Læs også