Nej til bøder for at købe kopivarer

Urimeligt at kriminalisere den enkelte forbruger, som har købt piratkopier. Forbrugerrådet vil ikke være med til razzia mod Gucci-tasker.

Forbrugerrådet tager skarp afstand fra at uddele bøder til danskere, der bevidst køber ulovlige kopiprodukter. Det har flere erhvervsorganisationer og politikere foreslået i kølvandet på en undersøgelse, der afslører, at hver fjerde dansker køber ulovlige kopier af kendte mærkevarer.

»Det er urimeligt at kriminalisere de enkelte forbrugere og gøre dem til prügelknabe for et globalt problem, som ikke kan løses i Danmark alene. Vi tror ikke på bøder i den sammenhæng, og vi vil ikke have razziaer mod folk med Gucci-tasker,« siger Karsten Kolding, der er politisk chef i Forbrugerrådet.

En analyse foretaget af Vilstrup Synovate viser, at 23 pct. af danskerne har købt ulovlige kopier. Heraf vidste 72 pct., at der var tale om en piratkopi.

Erhvervsorganisationen HTS og Dansk Textil Union mener på den baggrund, at det er nødvendigt at give bødestraf til forbrugere, der køber kopiprodukter.

Det gør man i Frankrig og Italien, hvor der kan uddeles bøder på adskillige tusinde kr. for at købe falske solbriller eller gå med ulovlige kopier af tasker.

Berigelseskriminalitet

..

Læs også