Yen som barometer

I løbet af efteråret har den japanske yen udviklet sig til et slags barometer over risikovilligheden i de finansielle markeder, og ønsker man som aktieinvestorer et lille vink om omfanget af dagens nervøsitet, skal man blot skele til yennens retning.

Der er selvfølgelig tale om en grov forenkling, men ikke desto mindre synes der at være en klar tendens til, at yennen stiger i kurs, når nervøsiteten blandt investorer øges og omvendt falder i kurs, når roen sænker sig over børserne.

Forklaringen på fænomenet skal søges i yennens rolle som investorernes foretrukne lånevaluta, når de kaster sig ud i den yndede syssel med carry trade-forretninger.

Japanerne har et særdeles lavt renteniveau, og idéen går i korte træk ud på, at låne japansk valuta til lav rente og derefter sælge de nyerhvervede yen, hvorefter de frigjorte midler kanaliseres over i lande, der har et højere renteniveau end Japan.

Men engagementerne er ikke uden risiko, så det er primært, når idyllen har indfundet sig i markederne, at investorerne hopper på carry trade-vognen og låner yen til den store guldmedalje, mens de på urolige dage forsøger at komme ud af deres carry trade-forretninger.

På dage med ro og fred har carry trade-investorerne mod på tilværelsen, og så skal der lånes i japansk valuta. Men inden investeringen kan komme videre i verden, skal de lånte yen udbydes, og det presser kursen ned ad, så en faldende yen er i tiden ofte et udtryk for øget risikovillighed og dermed afbalancerede markeder.

Omvendt lægger investorerne sig i selen for at få afsluttet deres carry trade-engagementer, når eksempelvis kreditkrisen hærger for fuld styrke, men inden de kan indfri deres yenlån, skal de ud over købe japansk valuta i stor stil. Det har en tendens til at løfte yenkursen, så en hastigt stigende yen er på visse dage et vink om, at investorerne og de finansielle markeder har det skidt.

Nu er der som bekendt ingen regel uden undtagelser, og udviklingen i yenkursen er da også underlagt styrken i den japanske økonomi samt forventningerne om eventuelle ændringer i det japanske renteniveau. Men siden kreditkrisen slog ud i lys lue, har der tegnet sig et mønster med en stigende yen på dage med uro, og en faldende yen på dage med et gunstigt miljø i aktiemarkederne.

Og netop et behageligt miljø i aktiemarkederne er ofte en mangelvare, fordi investorerne har svære og svære ved at greje tilstanden i den amerikanske økonomi, der er af vital betydning for stemningen på mange aktiebørser.

Frisk i hukommelsen har investorerne det amerikanske BNP-tal for 3. kvartal, der vidnede om fin vækst på den anden side af Atlanten, men de samme investorer er også klar over, at det pågældende tal på nuværende tidspunkt kun har historisk interesse.

Siden begyndelsen af 4. kvartal er såvel kreditkrisen som afmatningen i det amerikanske boligmarked accelereret, så det er selvfølgelig med bange anelser, at investorerne forbereder sig på offentliggørelsen af de væksttal, der omhandler indeværende periode.

Formodningerne om ubehagelige overraskelser understøttes i en vis grad af meldingerne fra den amerikanske centralbank, hvor flere fremtrædende personer - heriblandt chefen personligt - har ventileret deres bekymringer over økonomiens helbredstilstand.

Der vil derfor være mange aktieinvestorer, som spidser ørerne i morgen aften, når der er FOMC-møde i Washington, for ud over den ventede rentenedsættelse i USA regner investorerne med at få en frisk vurdering fra Federal Reserve vedrørende den økonomiske situation i USA.

BRANCHENYT
Læs også