Tung kapitalisme

Kapitalfonde - rå pengemagt eller aktivt ejerskab

Robert Spliid

Bøsens Forlag

423 sider

460 kr.

Praktisk værdi:

[x] [x]

Hyggeværdi:

[x] [x] [x] [x]

Den ligger tung og tyk på køkkenbordet. Murstensbogen. Sammen med dåsecolaen, dyngen med alle de ting, der skal gøres, og det roder i mit køkken. Scenen er sat for dårlig samvittighed. Robert Spliid har skrevet en tyk bog om kapitalfonde. Et emne, som kan lokke tidligere statsministre og nålestribede kapitalister med hang til tung belåning og et effektivt blik på omkostningerne til at udveksle skarpe bemærkninger til hinanden i avisartikler og på diskussionsmøder.

I betragtning af hvor mange artikler der er skrevet om kapitalfondene igennem de seneste år, er det overraskende, at der ikke er dukket nogen bøger op på dansk. Men nu ligger en af de første bøger på dansk. Udgivet på Børsens Forlag.

Robert Spliid har skrevet en mursten på mere end 400 sider om emnet. Han er en meget flittig skribent, og hver uge har han en meget velskrevet kommentar i dagbladet Børsen.

Han er ikke en verdensfjern teoretiker, men en som lever tæt på dagligdagen med finansiering, og hvor der er mange nuller bagefter de tal, der bliver arbejdet med. Forfatteren er direktør for IKB Industriebank i Luxembourg, så han ved godt, hvad det handler om. Derfor er hans mening vigtig. Ligesom denne bog.

Men det er samtidig en hård omgang. Sproget er lidt tungt. Så på den måde passer det godt med emnet. Derfor kan det være problematisk at holde fokus på det hele, når der er en omhyggelig historisk gennemgang af, hvordan kapitalfondene har gjort sig på det danske marked.

I pressemeddelelsen, der følger med enhver bog, bruges ordet ”redegørelse” flere gange, og det ord passer godt på bogen. Det er en stor redegørelse, og det er næsten alt for meget. Alle sten bliver vendt. Det er uhyre spændende læsning, hvis man har hang til omhyggelige gennemgange af, hvad der skete i forskellige virksomheder, som er blevet opkøbt af kapitalfonde. Det er nogle gange som at sidde og læse en omgang bilag til en rapport. Kedeligt og uinteressant.

*


..

Læs også