Topjob

Peter Rafn, administrerende direktør, NetDesign

Hvem er dit karrieremæssige forbillede?

Jeg har lært meget af mine chefer gennem tiden - både af deres styrker og svagheder. Det er faktisk mere mit udgangspunkt end nogen enkelt person.Hvordan holder du dig orienteret om udviklingen i verden omkring dig?

Det gør jeg primært gennem internettet - som kanal for både aviser og tv. Jeg aner knap nok, hvornår TV-Avisen bliver sendt på DR. Da jeg var udstationeret, så jeg altid TV-Avisen på nettet, og det gør jeg stadig. Derudover er mit personlige netværk af venner og tidligere kollegaer en vigtig kilde. Og så læser jeg løbende en del bøger.

Hvad er det bedste råd, du kan give til en uerfaren ny leder?

Det er at være ærlig og transparent. Det giver dig et stærkt fundament og skaber over tid et stærkt netværk af folk, som stoler på dig og respekterer dig.

Hvad var din drøm om et fremtidigt job, da du var under uddannelse?

Jeg må indrømme, at jeg ikke havde nogen bestemt drøm. Men kommunikation og teknologi har altid interesseret mig meget. Ledelse var ikke noget, jeg drømte om, mens jeg læste. Det var noget som kom naturligt hen ad vejen.

Hvornår har du senest "grinet igennem" på din arbejdsplads?

For kort tid siden blev NetDesign kåret som en af Danmarks bedste arbejdspladser. Jeg købte spændt Berlinske Nyhedsmagasin i kiosken tæt på kontoret tidligt om morgenen for at se vores placering. Flere af mine kollegaer havde fået samme ide, inklusiv vores marketingchef, som oplevede kiosk damens undren over at sælge sit sidste eksemplar allerede kl. 8.00 om morgenen. Det morede vi os en del over.

Hvilken bog har du læst med størst fornøjelse i den senere tid?

"Jorden er flad" af Thomas Friedman. Den handler om globaliseringen og de teknologier, som driver den. Det er en bog til hjernen. Og så har jeg lige nydt Khaled Hosseinis bog "Drageflyveren". Den handler også om en verden i opbrud, men også om venskab, ære og kærlighed. Det er en bog til hjertet.

Holder du fri, når du har fri, eller tager du arbejdet med hjem?

Jeg holder altid fri i weekenden. Hverdagene er forskellige. Jeg læser mails om aftenen, hvis jeg ikke har mulighed for at møde tidligt næste dag. Men når det er muligt foretrækker jeg at møde tidligt i stedet og have den første time for mig selv. Det er for mig dagens mest effektive tidspunkt.

Hvordan er arbejdsfordelingen i de huslige gøremål derhjemme i pct.?

Vi har på forskellige tidspunkter i vores liv haft forskellige arbejdsdelinger. Vi har hjælp til rengøring og er begge fleksible. Jeg tager nok kun 30 pct. til daglig, indrømmer jeg. Men når min kone er ude at rejse med sit job - ja så skifter procenten naturligt nok den anden vej.

Hvad havde du lavet, hvis ikke du havde fået dit nuværende job?

Mit tidligere job var som adm. direktør for et teleselskab i Tjekkiet. Hvis det ikke var blevet solgt og fusioneret ind i det købende selskab, havde jeg formentlig stadig boet med familien i Prag og arbejdet der.

Hvad har livet lært dig?

At man i ganske høj grad selv bestemmer, hvordan man har det. Men det er ikke så let som det lyder. Det er nok en slags uddannelse hele livet igennem, tror jeg.

Læs også