Tung kapitalisme

Den ligger tung og tyk på køkkenbordet. Murstensbogen. Sammen med dåsecolaen, dyngen med alle de ting, der skal gøres, og det roder i mit køkken. Scenen er sat for dårlig samvittighed.

Robert Spliid

Robert Spliid har skrevet en tyk bog om kapitalfonde. Et emne, som kan lokke tidligere statsministre og nålestribede kapitalister med hang til tung belåning og et effektivt blik på omkostningerne til at udveksle skarpe bemærkninger til hinanden i avisartikler og på diskussionsmøder.

I betragtning af hvor mange artikler der er skrevet om kapitalfondene igennem de seneste år, er det overraskende, at der ikke er dukket nogen bøger op på dansk. Men nu ligger en af de første bøger på dansk. Udgivet på Børsens Forlag.

Robert Spliid har skrevet en mursten på mere end 400 sider om emnet. Han er en meget flittig skribent, og hver uge har han en meget velskrevet kommentar i dagbladet Børsen.

Han er ikke en verdensfjern teoretiker, men en som lever tæt på dagligdagen med finansiering, og hvor der er mange nuller bagefter de tal, der bliver arbejdet med. Forfatteren er direktør for IKB Industriebank i Luxembourg, så han ved godt, hvad det handler om. Derfor er hans mening vigtig. Ligesom denne bog.

Men det er samtidig en hård omgang. Sproget er lidt tungt. Så på den måde passer det godt med emnet. Derfor kan det være problematisk at holde fokus på det hele, når der er en omhyggelig historisk gennemgang af, hvordan kapitalfondene har gjort sig på det danske marked.

I pressemeddelelsen, der følger med enhver bog, bruges ordet ”redegørelse” flere gange, og det ord passer godt på bogen. Det er en stor redegørelse, og det er næsten alt for meget. Alle sten bliver vendt. Det er uhyre spændende læsning, hvis man har hang til omhyggelige gennemgange af, hvad der skete i forskellige virksomheder, som er blevet opkøbt af kapitalfonde. Det er nogle gange som at sidde og læse en omgang bilag til en rapport. Kedeligt og uinteressant.

Der bliver gennemgået syv forskellige transaktioner, som er en uhyggelig gennemgang. Især er det interessant at læse om ISS og TDC. Måske fordi det er virksomheder, som traditionelt har haft en magnetisk interesse hos erhvervsjournalisterne.

Forfatteren er en af Danmark mest indsigtsfulde eksperter indenfor området, og hvis du er interesseret i emnet, bør denne bog stå på reolen. Men hvis du ikke er interesseret i emnet og virksomheder, vil det være en hård omgang.

Bogen kunne godt være strammet noget op, og sproget bør være mere levende.

Forordet virker skræmmende. Et forord skal være det, som trækker læseren ind i bogen. Det her forord er kedeligt, videnskabeligt - og det er selvfølgelig helt korrekt skrevet. Lige som resten af bogen.

Og når forfatteren begynder at skrue tiden tilbage til landbruget, og hvad der skete i 1850'erne, er det svært at læse endnu en side. Og noterne sikrer, at dokumentationen er i ordet. Intet er overladt til tilfældighederne.

Den er skrevet som en lærebog, og her er den største eksistensberettigelse.

Den vil være et fremragende supplement til de tunge bøger med formler, jura og alle de andre ting, der er en del af værktøjskassen for en, der arbejder med finansiering og virksomhedsovertagelser. Eller hvis du arbejder med virksomhedshistorie - er den helt uoverovertruffet. Men som ledelsesbog, eller noget som skal sætte gang i debatten; her fejler bogen. Desværre. Bogen har en slagsside over i retning af den finansielle side. Den bløde del af kapitalfondene om ledelse, medarbejdere og samspillet med omverden er svagt dækket. Det burde være med.

”Kapitalfonde - rå pengemagt eller aktivt ejerskab” er en fremragende bog. Hvis du er en del af miljøet. Ellers er der mange andre bøger, som jeg hellere vil læse.

..

Læs også