Skuffelse over FOMC

MARKEDER De fleste investorer syntes, at tirsdagens rentenedsættelse i USA var for lille.

Med hensyn til tirsdagens pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank havde de fleste investorer en klar fornemmelse af udfaldet, men alligevel var de skuffede, da resultatet blev, som de havde forudset, og det skabte en sur stemning i mange markeder først på onsdagen.

I forbindelse med FOMC-mødet i Washington tirsdag aften valgte Federal Reserve at lempe den ledende rente i USA med yderligere 0,25 procentpoint, hvorefter satsen blev på 4,25 pct. - en beslutning, der stemte fint overens med de mest almindelige forventninger i markederne.

Baggrunden for rentenedsættelsen lå også lige for, idet væksten i den amerikanske økonomi er aftaget som følge af afmatningen i boligmarkedet og en lidt svagere fremgang i privatforbruget. Derudover er uroen i de finansielle markeder blusset op, så i bestræbelserne på at undgå mere udtalte svaghedstegn i økonomien valgte centralbanken i Washington at ordinere en rentesænkning.

Problemet med tirsdagens amerikanske rentenedsættelse på et kvart point var, at den blev, som investorerne havde ventet, men ikke håbet på, og det gav efterfølgende anledning til en del surmuleri, hvilket frembragte et dårligt miljø på en række aktiebørser.

Op til FOMC-mødet havde ca. en tredjedel af markedsdeltagerne satset på en rentenedsættelse i størrelsesordenen 0,50 procentpoint, og nu frygter de - sammen med adskillige andre - at den faktiske rentesænkning på 0,25 procentpoint ikke er stor nok til at forhindre, at den amerikanske økonomi glider over i recession.

I det lys stod den onsdag formiddag på kursfald blandt de mere konjunkturfølsomme selskaber, der ventes at blive hårdest ramt under et eventuelt fald i den økonomiske aktivitet, men de finansielle aktier gik heller ikke ram forbi. Forholdene ændrede sig imidlertid ud på eftermiddagen, da Federal Reserve sammen med andre centralbanker var parate til at forsyne de finansielle markeder med en likviditetsindsprøjtning.

FED's retorik

..

Læs også