Dyrere at låne til investering

Gearing Stadig vækst i investeringskreditterne trods problemer på aktiemarkedet. Det er blevet 30-40 pct. dyrere at låne.

At låne til gearede investeringer lige nu kræver mod og en stor portion tro på eget held. Forventningerne til aktieafkastet i 2008 er i bund, og renten høj. Alligevel etablerer bankerne dagligt investeringskreditter til nye kunder.

Gearede investeringer for lånte penge har aldrig været uden risiko, men lige nu er risikoen nærmest rødglødende. Aktiemarkederne gør ikke meget væsen af sig, obligationsafkastene er begrænsede, og renten på de lånte penge er steget betydeligt.

Det koster 30-40 pct. mere at låne, end da lånerenten var i bund for et par år siden.

»Vi etablerer nye investeringskreditter hver dag, men det går ikke så hurtigt som sidste år. Folk er klar over de risici, de påtager sig, og vi sørger for, at ingen risikerer at måtte gå fra hus og hjem, hvis noget går galt. Som en god tommelfingerregel må de ikke tage en større bruttoposition end, hvad der svarer til deres frie formue,« siger direktør Lars Møller, Spar Nord.

2007 ser for de fleste markeders vedkommende ser ud til at ende i tab eller et meget lille plus. Og danske aktiestrateger venter ikke noget varmt aktieår i 2008.

Konsensus ligger på 5-8 pct.

Kreditkrisen er tilsyneladende langt fra færdig med at påvirke indtjeningen i forskellige sektorer.

Så hvordan kan det betale sig at skyde 50.000 kr. ind, låne 200.000 kr. til 7-9 pct. i rente og gå på rov i sådan et marked.

»Vores kunder investerer ikke bredt i indekset. De forsøger at finde de aktier ud, som uafhængigt af trenden i øvrigt klarer sig særlig godt,« siger direktør John Fisker, Ringkjøbing Landbobank.

Lektor Peder Harbjerg Nielsen fra Institut for Finansiering ved Handelshøjskolen pointerer, at forsigtige investorer ikke gearer, men ser ellers ikke noget problem i de dyre aktiekreditter.

Risikopræmie


..

Læs også