Rekordpris på el

Energi Elkunder i Vestdanmark har i november betalt syv kr. for en kilowatt-time svarende til et prishop på knap 1.700 pct. Det er ny rekord.

Rekorden kom i hus den 15. november, da en kombination af lidt vind til vindmøller, propper i forsyningen fra Norge og Sverige, lukkede kraftværker og strejke i Frankrig pressede timeprisen på el på den nordiske elbørs, Nord Pool, i vejret med raketfart. Prisen skal ses i forhold til, at strømprisen i gennemsnit lå på 42 øre pr. kWh i november.

Det gigantiske prishop står i skærende kontrast til prisen den 25. november, da et stort udbud af strøm kombineret med et lavt forbrug nærmest druknede markedet, hvorfor strømmen i nogle timer blev handlet til nul kroner.

Selv om elmarkedet er vant til markante udsving i priserne, har udsvinget i november vakt opsigt i branchen. Det er dog kun en måned siden, at elhandlerne og energiselskaberne sidst spærrede øjnene op. Det skete, da prisen på strøm i oktober tog et hop og endte på 3,40 kr. pr. kWh. i et marked, hvor månedsprisen i gennemsnit landede på 38 øre eksklusive afgifter og moms.

mist

Læs også