Novo opruster op i Japan

Novo Nordisk har i weekenden underholdt 900 japanske læger om medicinkoncernens seneste insulinprodukt, Levemir. Nu skal der generobres markedsandele, som konkurrenten Sanofi-Aventis har taget de seneste år.

Medicinkoncernen Novo Nordisk kan nu endelig svare igen på flere års angreb fra konkurrenten Sanofi-Aventis på det vigtige japanske marked.

I weekenden har Novo Nordisk introduceret sit nyeste insulinprodukt, det langtidsvirkende Levemir, for 900 læger ved et symposium, og nu skal produktet rulles ud.

»Vi har udvidet salgsstyrken med 10 pct. (den er dermed i alt 350 i Japan, red.), og vi har store forhåbninger om, at vi kan blive nummer et på denne del af markedet,« siger Claus Eilersen, som er Novo Nordisks direktør for Japan og Oceannien, hvilket inkluderer Australien og New Zealand.

Han peger på Novo Nordisks FlexPen som et væsentlig salgsargument over for de japanske diabetikere. Japanerne er meget glade for insulinpenne frem for injektionsnåle. Hvor under en femtedel af de amerikanske diabetikere bruger pen, er andelen i nærheden af 90 pct. i Japan.

Japan er det næststørste medicinmarked i verden og derfor meget vigtigt for Novo Nordisk. Det har derfor været en betydelig bet, at rivalen, franske Sanofi-Aventis, i de seneste tre-fire år har solgt sin moderne, langtidsvirkende insulin, Lantus, mens Novo Nordisk altså først nu er på markedet med en konkurrerende version.

I alt har Novo Nordisk en markedsandel på 75 pct. i Japan, siger Claus Eilersen. Den skulle gerne bevares.

»De japanske sundhedsmyndigheder har opgjort, at der i 2002 var 7,4 mio. diabetikere i Japan, og de forventer, at det tal vil stige til ti mio. i 2010, så der er en markant vækst i antallet af japanere med diabetes,« siger Claus Eilersen.

Forklaringen er den samme som i resten af verden: Japanerne lever mere og mere usundt, og det øger antallet af diabetikere.

Claus Eilersen regner med, at han inden for en overskuelig fremtid kan erobre Novo Nordisks sædvanlige førerposition også inden for de langtidsvirkende insulintyper.

»Vi skulle meget gerne blive nummer et inden for få år,« siger han.

lone.andersen@jp.dk

Læs også