Større vindmølleregning venter elkunder

Stigende priser på især havvindmøller stiller krav om større offentlige tilskud. Regningen lander hos elkunderne.

Danskerne kan se frem til at skulle dykke dybere i lommerne for at indfri regeringens grønne målsætninger.

Stigende priser på havvindmøller fik i går det tyske energiselskab E.ON til at opgive etableringen af havmølleparken Rødsand 2 syd for Lolland.

Ifølge E.ON er håndklædet kastet i ringen, fordi der ikke er økonomi i projektet.

»Vi gik videre med projektet i håb om, at vi som en af verdens største i branchen ville være i stand til at påvirke prisudviklingen,« siger Lennart Fagerberg, koncernchef for E.ON Vind i Sverige.

Men det lykkedes ikke E.ON at presse vindmølleproducenterne i pris, og derfor hænger regnestykket simpelthen ikke sammen mere, fortæller Lennart Fagerberg.

E.ON er på forhånd sikret en pris på 49,9 øre pr. kilowatt-time (kWh) i omkring 10 år. Det skal ses i forhold til, at en kWh i går kunne købes på den nordiske elbørs til 36 øre. Forskellen betales af de danske elkunder.

Tidligere på året opgav Dong Energy Rødsand 2-projektet, fordi staten ikke var villig til garantere en højere kWh-betaling.

Det får imidlertid ikke klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) til at drosle ned på havmølleplanerne.

»Der hersker ingen tvivl om, at havvindmølleparken Rødsand 2 skal opføres, og at den bliver opført,« siger Connie Hedegaard.

Hun tager dermed hundredtusinder af virksomheder og tre mio. elkunder som gidsler, idet meldingen alt andet lige vil kræve, at regeringen i en ny udbudsrunde er indstillet på hæve den garanterede afregningspris betragteligt.

Det er imidlertid et skridt, som vil sætte tydelige fingeraftryk på danskernes elregning.

I forvejen hænger elkunderne på årlige milliardregninger for at holde gang i vindmøllerne. Alene i 2006 løb regningen op i 1,1 mia. kr., mens vindmøllerne i 2005 krævede tilskud fra elkunderne på 1,7 mia. kr. Støtteudgiften for 2007 er endnu ikke gjort op, men udviklingen i årets første kvartaler peger på, at den samlede regning for støtten til Danmarks 5.200 vindmøller igen er stigende, fordi elprisen i perioder har ligget meget lavt.

Kvalerne med havvindmølleprojekterne kommer samtidig med, at et fortroligt aftaleudkast til en ny energiaftale viser, at regeringen er klar til at fordoble den faste støtte til landmøller fra 10 øre pr. kWh til 20 øre pr. kWh.

Det er uvist, hvad de stigende vindmøllepriser vil betyde for regeringens 2025-energiplan. Inden møllepriserne strøg til vejrs, pegede beregninger på, at ambitionen om at dække 30 pct. af energiforbruget i 2025 med grøn energi årligt vil koste forbrugerne 19 mia. kr. ekstra.

I dag betaler en typisk husstand årligt 400-700 kr. i den såkaldte PSO-afgift, der går til støtte til grønne energiløsninger.

michael.stenvei@jp.dk

Læs også