Håbløs kamp for selvstændige

Efterløn Selvstændige bliver mødt med skrappe krav, hvis de vil gå på efterløn, og a-kasserne magter ikke at rådgive ordentligt, mener Ældre Sagen. Selvstændig råder andre til at droppe ordningen og spare op på egen hånd.

Selvstændige bør opgive efterlønnen og i stedet spare op på egen hånd.

For efterlønsreglerne er en uigennemtrængelig jungle at kæmpe sig igennem, og der er ingen hjælp at hente hos a-kassens rådgivere.

Det mener ægteparret Kirsten og Lars Lindemann Andersen, som taler ud fra personlige erfaringer.

»Det er fuldstændig håbløst for selvstændige at gå på efterløn. Ikke mange ægtefæller er berettiget til efterlønnen, hvis de arbejder sammen i egen virksomhed,« siger Lars Lindemann Andersen, adm. dir. i KJ Graphic A/S, mens hans ægtefælle supplerer:

»Der er ingen grund til at betale til efterlønsordningen for selvstændige. Det kan meget bedre betale sig at spare op på egen hånd og så slippe for det administrative kaos og den helt håbløse rådgivning, som man får af a-kassen,« siger Kirsten Lindemann Andersen.

Elendig lovgivning


Ældre Sagen giver ægteparret ret i, at netop selvstændige har store problemer med efterlønsordningen.

»Det er fuldstændigt latterligt, så mange lovsider, bekendtgørelser og vejledninger, der er om efterlønnen, som trods alt bare udgør et lille hjørne af vores samfund. Loven knopskyder med nye regulativer, der lukker huller, og resultatet er en frygtelig kompleks lov,« siger Poul Dahl Hede, afdelingsleder i Ældre Sagen.

Ældre Sagen påpeger, at kompleksiteten gør folk dybt afhængige af den rådgivning, som de modtager af deres a-kasser. Og den er alt andet end tilfredsstillende.

»Folk er utrolig afhængige af a-kassernes vejledning, som man har behov for, når man går ind i ordningen, og ikke når man står over for at skulle på efterløn. Vi får utroligt mange henvendelser fra folk, der føler sig dårligt rådgivet,« siger Poul Dahl Hede, som dog også til en vis grad forsvarer a-kasserne:

»Det er ikke nemt for a-kasserne, for lovgivningen som sådan er elendig. Den er alt for kompleks og mærkeligt skruet sammen. Hvilken retsstilling har vi, når selvstændige og de, der administrerer loven, ikke kan forstå loven?« spørger Poul Dahl Hede retorisk.

Blodig uret


ASE, som er en a-kasse for selvstændige, er enig i, at det er yderst kompliceret for selvstændige at gå på efterløn, hvis den ene ægtefælle vælger at drive virksomheden videre.

»Der er ganske særlige problemer i forbindelse med ægtefællers udtræden af en virksomhed. Jeg mener, at det er en blodig uret, at ægtefæller skal klandres for at gøre brug af deres lovmæssige ret til at gå på efterløn,« siger Jesper Bøge, direktør i ASE.

Han er dog ikke enig i, at det halter med a-kassernes rådgivning af selvstændige.

»Man kan altid gøre tingene bedre, men vi gør os mange anstrengelser lige præcis vedrørende dette tema,« siger Jesper Bøge.

kristoffer.brahm@jp.dk

Læs også