Minus-epidemien breder sig

Huspriser Priserne skal længere ned i København, og prisfaldene kan brede sig som ringe ud over Sjælland.

Kommunerne omkring København mærker nu for alvor prisfaldene på ejerlejligheder i hovedstaden. Kvadratmeterpriserne på parcel- og rækkehuse er på et år faldet 10-13 pct. i flere af de dyre kommuner. Og det kan komme længere ned i 2008.

Rådet fra Home er da også uvant pessimistisk efter et år, hvor bolighandlen er styrtdykket, og priserne i og omkring København faldet mærkbart.

»Boligsælgere i København skal nok overveje, om de har sat den rette pris - eller om den reelt blev fastsat for et år siden, da renten var lavere,« siger informationschef Niels Carstensen, Home.

Prisfald på 5 pct.


Ejendomsmæglerbranchen har flere gange talt om, at prisfaldene var faldet ud. Men i dag lyder Homes vurdering på prisudviklingen i Region Hovedstaden det næste år på prisfald op til 5 pct.

»Boligpriserne i Region Sjælland kan også give sig et par pct., fordi der spredes ringe fra København,« vurderer Niels Carstensen forsigtigt.

De ringe er allerede begyndt at sprede sig. En opgørelse baseret på Realkreditrådets tal for handlede kvadratmeterpriser frem til udgangen af 3. kvartal 2007 viser, at prisen på ejerlejligheder i København er faldet 17 pct. på et år og nu handles lidt under 2005 priserne.

Ingen opblomstring


Men flere af de store kommuner omkring København er også prismæssigt hårdt ramt. På blot et år er priserne på parcelhuse og rækkehuse i Solrød og Hørsholm således faldet med over 12 pct. Og antallet af bolighandler er styrtdykket.

Også Lyngby-Taarbæk og Brøndby - som begge trækker mange købere fra københavnsområdet - er mærket af prisfald på tæt ved 10 pct.

BRFkredit ser ingen opblomstring i 2008.

»Vi venter nogenlunde stabile priser på landsplan, men der vil være tale om betydelige regionale forskelle. I hovedstadsområdet - og der, hvor priserne frem til 2006 steg rigtigt meget - vil det nedadgående pres være noget større end vest for Storebælt. Især lejligheder i hovedstadsområdet har været pustet godt op i pris, og vi forventer, at vi i 2008 fortsat vil se en nedadgående tilpasning, men tilpasningen vil nok begynde at aftage i tempo. Vi forventer, at lejlighedspriserne skønsmæssigt vil falde 5-10 pct.,« siger cheføkonom Ulrikke Ekelund, BRFkredit.

Et lille minus


Nykredit tror også på uens udvikling i boligpriserne i 2008. Et lille minus på 1 pct. i villaer og på godt 5 pct. på ejerlejligheder dækker over vidt forskellige tendenser.

»Prisjusteringen kommer til at vare lidt endnu - vi er ikke helt ude på den anden side. Det er vi nok først sidst i 2008. Vi venter prisfald dér, hvor priserne er steget mest. Det vil sige i København, Nordsjælland og Østsjælland,« vurderer chefanalytiker Thomas Kyhl, Nykredit.

lene.andersen@jp.dk

Læs også