Danskere i vaklende marked

EjendomME Britiske ejendomme trækker hver tredje krone, der sættes i ejendomsanparter.

Professionelle ejendomsinvestorer holder igen på det britiske marked. Opskræmt af rentehop, kreditstramning og faldende priser.

Men private danskere står i år til at sætte rekord med investeringer i britiske ejendomme på op mod syv mia. kr. i 2007.

Aviserne bugner af tilbud om 10-mands projekter med udsigt til store værdistigninger, billig finansiering og faste lejeindtægter. Danskernes foretrukne investeringsland er Storbritannien, men det britiske marked er ikke uden risici.

I kølvandet på kreditkrisen er der opstået problemer på såvel det britiske boligmarked som på markedet for investeringsejendomme. De sidste er ramt af den høje rente og bankernes modvilje mod risiko i kølvandet på kreditkrisen. Og for første gang i 15 år falder ejendomspriserne i Storbritannien.

Svært at få et ja


ATP Ejendomme har placeret ca. to mia. kr. i engelske investeringsejendomme, men lige nu retter selskabet fokus mod andre markeder.

»Udlejningssituationen, lejeniveauerne og øvrige fundamentale forhold ser stadig sunde ud i Storbritannien, men når man så skal have handlen finansieret, så er det blevet langt dyrere og sværere at få et ja. Derfor er ejendomspriserne på vej ned. Hvor langt de skal ned i 2008, tør jeg ikke gætte på, men vi registrerer i hvert fald nogle urealiserede værdifald i de investeringer, som vi har,« siger direktør Michael Nielsen, ATP Ejendomme.

ATP Ejendomme kan handle kontant, så Michael Nielsen udelukker ikke, at ATP vil købe ejendomme i Storbritannien den kommende periode, hvis der opstår nogle attraktive investeringsmuligheder.

»Men var jeg ude at investere mine egne penge, ville jeg se mig godt for. Meget kan bliver reddet hjem af en sund finansiering og solide lejere. Men sund fornuft siger, at det er dumt at købe for dyrt ind.«

Intet dramatisk prisfald


Blandt de største udbydere af investeringsejendomme på det britiske marked er Habro med direktør Jan M. Hansen i spidsen. Han peger på, at prisfaldene i første omgang har ramt 2. og 3. klasses ejendomme.

»Der har i en lang periode været så stor interesse for engelske ejendomme, at 1., 2. og 3. klasses ejendomme var kommet op til at koste det samme. Nu er de lidt ringere ejendomme med dårligere beliggenhed, variabel rente og kortere lejekontrakter faldet i pris, men foreløbig er prisen næsten uændret på de gode ejendomme. Vi venter, at prisstigningerne erstattes af en periode med stabile priser på de gode ejendomme. Vi ser ikke noget dramatisk prisfald for os,« siger Jan M. Hansen.

En anden stor udbyder i England er Ejendomsinvest. Her peger indehaver Michael Kaa Andersen også på ejendomme i randområder som de hårdest ramte.

»Fordelen nu i forhold til ejendomsmarkedets kollaps i 1990'erne er, at udlejningsprocenten på ejendomme er stor, og at det er dyrt at bygge nyt. Men når det er sagt, er vi da selektive, og det bør investorerne også være. Der er nogle, der har investeret i dårligere beliggende ejendomme, som kan risikere tab, hvis de bliver tvunget til at sælge. Samtidig kan rentabiliteten i visse projekter blive skadet, fordi renten på de yderstliggende lån stiger,« siger Michael Kaa Andersen.

Antallet halveret


Udviklingen på det britiske marked afhænger bl.a. af udviklingen i kreditkrisen. Økonom Anders Matzen, Nordea Martets, konstaterer, at de britiske banker er mere end almindeligt påvirkede af, at have oplevet det første stormløb siden Victoriatiden.

»Den strammere kreditgivning vil uundgåeligt påvirke ejendomspriserne i nedadgående retning. Så der er ikke udsigt til, at ejendomme bliver mere værd foreløbig, selv om der selvfølgelig er regionale forskelle,« siger Anders Matzen.

Og mens danske investorer shopper løs i Storbritannien, holder mange andre investorer sig tilbage.

Ifølge tal fra Lehman Brothers er antallet af nye lån til at finansiere køb af ejendomme halveret siden i sommer.

lene.andersen@jp.dk

Læs også