Nyt stormløb på ejendomsprojekter

Danskerne styrter i kommanditselskaber for at tjene penge og spare i skat.

Udbyderne af 10-mands selskaber har travlt. Det gælder ikke mindst på ejendomsmarkedet, hvor investeringerne snildt kan nå op i 20 mia. kr. i år. Kvaliteten af projekterne varierer, og der er grund til at kikke sig godt for, advarer Allan Pedersen, formand for KPMG's branchegruppe Ejendom & Entreprise.

De næste uger har ejendomsudbyderne travlt. De sidste uger op til nytår er hvert år de travleste for kommanditselskaberne, hvor op til 10 mand går sammen om en ejendom.

»Ved salg af kommanditselskaber til private bør der stilles særligt høje krav til sikkerhed i projekterne, for det her handler om folks privatøkonomi. Det er ofte ikke-professionelle investorer, som står til en grim overraskelse, hvis projektet ikke er skruet ordentligt sammen,« siger Allan Pedersen.

Nærlæs forpligtelserne


Han vil ikke forholde sig til situationen på det britiske ejendomsmarked. Men helt overordnet opfordrer han ejendomsinvestorerne til at være opmærksomme på finansieringen. Den skal hænge sammen i forhold til den årlige lejeindtægt. Samtidig er det en fordel, hvis der er tale om et uopsigeligt fast forrentet lån, der ikke bliver påvirket af kredituro eller lignende. En variabel rente kan fremadrettet både stige og falde

»Man skal være klar over, at der ikke naturnødvendigt kommer en værdistigning på ejendommene. Det behøver ikke at gøre noget, hvis der er lange uopsigelige og inflationsregulerede lejekontrakter. Men skal man sælge før tid, kan man risikere at skulle have penge op ad lommen for at træde ud af projektet,« siger Allan Pedersen, der også opfordrer kunderne til at nærlæse hæftelses forpligtelserne.

»Hæfter man kun for sit indskud, eller er der en resthæftelse derudover. De fleste oplysninger træder såmænd nok frem i prospektet, men mange når ikke længere end til markedsføringsbrochuren.«

Han hæfter sig ved, at Danske Ejendomsudbyderes Forening har lavet kodeks om prospekter, markedsføring og kundebehandling, men kun godt halvdelen af ejendomsudbyderne er medlemmer af brancheforeningen.

lene.andersen@jp.dk

Læs også