Eurofighter dømt ude

Der kommer efter al sandsynlighed ikke til at stå Eurofighter på vingerne af Danmarks næste kampfly.

I et brev til Folketingets forsvarsudvalg fastslår forsvarsminister Søren Gade (V), at Eurofighter indtil videre er ude af kapløbet om at blive Danmarks nye kampfly. Udmeldingen kommer, efter at konsortiet bag det fælles europæiske kampfly selv har suspenderet forhandlingerne. Eurofighter har samtidig meddelt, at det ikke kan give de supplerende oplysninger, som forsvaret har bedt kandidaterne om at komme med. Dermed er amerikanske Joint Strike Fighter og svenske Gripen indtil videre alene i kapløbet:

»Forsvaret må således fortsætte den militærfaglige evaluering af de resterende to kandidater. Dette udelukker ikke nødvendigvis, at Eurofighter-konsortiet ved en senere lejlighed kan deltage i det danske projekt, såfremt de selv måtte ønske det,« skriver Søren Gade i brevet til forsvarsudvalget.

Men ifølge SF's forsvarsordfører Holger K. Nielsen er Eurofighter reelt helt ude af kapløbet nu.

»Formelt er de stadig med, men reelt er de ude, når de ikke vil levere de oplysninger, som er nødvendige. Derfor konkluderer Søren Gade også, at man nu koncentrerer indsatsen om de to øvrige kandidater. Det er bare en pæn diplomatisk måde at sige det på,« siger Holger K. Nielsen.

Han mener, at regeringen bærer en stor del af ansvaret for, at Eurofighter nu trækker sig ud. Reelt har regeringen nemlig bundet sig til Lockheed Martin, der står bag det amerikanske Joint Strike Fighter, mener han.

Holger K. Nielsen frygter, at prisen på kampflyene nu vil stige, fordi der er mindre konkurrence.

/ritzau/

Læs også