Rekordhøjt udbytte vil påvirke økonomien

Investering: Der bliver udbetalt 25 mia. kr. før skat i udbytte fra landets investeringsforeninger til de mere end 900.000 danskere, der sparer op i dem. Det er ny rekord og så stort et beløb, at det vil påvirke landets økonomi.

Et historisk stort beløb på 25 mia. kr. er på vej til de mere end 900.000 danskere, der sparer op i en af landets investeringsforeninger.

Det er så stort et beløb, at det kommer til at påvirke hele landets økonomi, påpeger storbankerne Nordea og Danske Bank.

I foråret udbetaler investeringsforeningerne udbytter til medlemmerne på baggrund af de gevinster, som er tjent i år. Trods finanskrise og uro på aktiemarkederne er der udsigt til den største udbetaling nogensinde.

Beløbet er dobbelt så stort som for fem år siden og 3,5 mia. kr. større end sidste år, der ellers var et jubelår på finansmarkederne.

»Det bliver ny rekord. Når tallene bliver så store, er det både udtryk for, at folks formuer i foreningerne er blevet store, og at foreningerne har tjent mange penge i år,« siger Jens Jørgen Holm Møller, direktør i IFR, som er investeringsforeningernes brancheorganisation.

IFR anslår, at en tredjedel af pengene tilfalder danskere, der sparer op til pension, mens resten - knap 17 mia. kr. før skat - bliver udbetalt til folk, der har investeret ikke-pensionspenge, hvilket også kaldes frie midler. Det er penge, som er til fri disposition og så stort et beløb, at det ifølge Nordea får stor indvirkning på hele landets økonomi.

Banken antager, at halvdelen af pengene til fri disposition bliver sparet op igen, mens den anden halvdel, som svarer til ca. seks mia. kr. efter skat, bliver brugt på ferierejser, nye fladskærme og andet privatforbrug.

»Det er meget, og det vil bidrage til at holde hånden under forbrugsvæksten og få en positiv effekt på økonomien. Vi venter, at privatforbruget vokser med 1,8 pct. næste år. Udbytter i dette niveau vil give knap halvdelen af den samlede vækst,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Mere end skattepakken


Udbytterne bliver udbetalt i forlængelse af investeringsforeningernes generalforsamlinger i marts og april. På få dage i foråret frigøres dermed et større beløb til privatforbruget, end regeringen med sin skattepakke vil give på et helt år, idet skattepakken i alt giver lempelser på 10 mia. kr. fordelt på to år - 2008 og 2009.

»Der er ingen tvivl om, at det er med til at løfte det private forbrug, når det går godt for investeringsforeningerne. Det kan mærkes i økonomien og vil give et ekstraordinært løft, når pengene kommer ud i foråret,« siger Steen Bocian, chefanalytiker i Danske Bank.

Den negative konsekvens er, at det ikke mindsker risikoen for en overophedning af dansk økonomi.

»Udbytterne giver en stor indsprøjtning til økonomien, men man skal huske på, at det er investorernes egne penge, de får udbetalt, og jeg har svært ved at gøre det til en negativ historie, at danskere har tjent penge,« siger Helge Pedersen, Nordea.

Danskere har samlet sparet 925 mia. kr. op i landets investeringsforeninger. Udbytterne sætter ikke mindst ny rekord, fordi investeringer på nye markeder som Latinamerika, Fjernøsten og Østeuropa giver høje udbytter.

Læs også