Glasnost-avis må give op

Ugeavisen Moskovskije Novosti, der med et oplag på op mod en million havde stor indflydelse under den sidste sovjetleder, Mikhail Gorbatjovs reformperiode sidst i 1980'erne, lukker ved årsskiftet på grund af finansielle problemer.

Moskva

Fra årsskiftet er det slut med Moskovskije Novosti - "Moskva Nyheder". Avisen, der udgives en gang om ugen, markerede sig for alvor i slutningen af 1980'erne som det førende medie for den sidste sovjetleder, Mikhail Gorbatjovs perestrojka- og glasnostpolitik, der med sine demokratiske reformer førte frem til Sovjetunionens opløsning i 1991. En overgang nåede avisen op på en million i oplag om ugen. Og den blev læst landet over.

Men nu kan det ikke hænge sammen mere økonomisk, mener ejerne. Lukningen pr. 1. januar blev besluttet forleden på et bestyrelsesmøde i koncernen Objedinjonnije Media, der udgiver avisen og ejes af den israelsk-russiske forretningsmand Arkadij Gajdamak, der er bosiddende i Israel, og som også driver flere andre medier. Blandt dem er den engelsksprogede søsterudgave af Moskovskije Novosti - den ligeledes ugentlige Moscow News, der kontrolleres fifty-fifty af Objedinjonnije Media og det statslige nyhedsbureau RIA Novosti. Nyhedsbureauet står bag den væsentligste del af finansieringen.

Propaganda

..

Læs også