Ingen nedtur fra USA

Nedgangen i USA's økonomi vil også sende negative dønninger ind over resten af verden i det kommende år, men eksperterne tror, at vi undgår den helt store økonomiske nedtur.

Ritzau og RB-Børsen har spurgt en række af landets førende økonomer, og mere end to ud af tre mener, at den amerikanske økonomi klarer sig gennem krisen. Hver femte tror på et decideret tilbageslag.

Uanset hvor hårdt krisen slår igennem i USA, vil det dog næppe slå så hårdt igennem på verdensøkonomien, som tidligere kriser i amerikansk økonomi har gjort. Ifølge seniorøkonom i Nykredit Markets Ulrik Bie har globaliseringen ændret det økonomiske verdensbillede siden den sidste store krise i 2001.

»Det skyldes, at der i andre dele af verden er lande med godt gang i vækst og indenlandsk efterspørgsel, især i Kina og Indien, som har årlige vækstrater på 10-12 pct. Trods store sociale forskelle i Indien har landet eksempelvis verdens største middelklasse rent købekraftmæssigt,« siger Ulrik Bie. Også de nye østeuropæiske lande er godt med.

»Det er ret interessant at se, at disse lande ikke er blevet blæst omkuld af krisen i USA, og det har været med til at gøre verdensøkonomien lidt mere robust,« siger Ulrik Bie, der dog fastslår, at krisen i USA vil betyde lavere vækst i Europa og dermed Danmark.

Økonomerne venter, at dollarkursen vil kunne falde til under fem kr. for at blive styrket sidst på året.

/ritzau/

Læs også