Arbejdsgivere fravælger folk over 50

Arbejdsgivere fravælger de ældre. Virksomhederne er fordomsfulde, og mange ansatte mener, at kolleger over 50 diskrimineres.

De skriger på arbejdskraft - virksomhederne. Og mens de skriger, så går der en stor gruppe erfarne, fleksible og arbejdsvillige danskere rundt uden et arbejde. Der er bare ét problem. I virksomhedernes øjne er de for gamle.

»Jeg har skrevet rigtigt, rigtigt mange ansøgninger. I hvert fald tre-fire stykker hver uge siden jeg blev ledig,« siger 62-årige Lone Heilesen til Ritzau.

Hun er uddannet korrespondent og taler engelsk, spansk og tysk flydende. De seneste 30 år har hun arbejdet for både danske og internationale firmaer, men sidste år blev hun arbejdsløs, fordi virksomheden, hun arbejdede for, flyttede til udlandet. Nu er hendes alder en hindring for, at hun kan finde et nyt job.

»De fleste firmaer, jeg har søgt job hos, har jeg slet ikke hørt fra. Hvis jeg ringer og spørger, hvorfor jeg ikke er kommet i betragtning til jobbet, så spørger de mig, hvorfor jeg ikke er gået på efterløn endnu. Og til det kan jeg jo kun svare, at det er fordi, jeg stadig gerne vil arbejde,« siger hun.

»Jeg er ikke parat til at forlade arbejdsmarkedet. Jeg føler mig ikke udbrændt og ønsker ikke en pensionisttilværelse som 62-årig.«

Og Lone Heilesen er ikke den eneste, der føler, at virksomhederne vælger hendes arbejdskraft fra. HK Privat har lavet en undersøgelse blandt foreningens medlemmer, der viser at 39 pct. oplever, at kolleger over 50 år diskrimineres på arbejdsmarkedet.

Tallet undrer ikke

..

Læs også