Klar til at gå nye veje

Sydjysk mælke- producent bryder med mejeribrugets andelstanke og afsætter sin mælk til højstbydende.

Udbrydere i Arla Foods er en fordel for hele dansk landbrug. Det mener en af dem, som dog ikke på nogen måde har fortrudt sit valg.

Han er klar til selv at påtage sig en helt anderledes risiko for afsætningen af mælken, end branchen ellers har været vant til.

40-årige Hans Ole Jørgensen fra sydjyske Holsted hører til de danske landmænd, som i 2007 sagde farvel til mejerisektorens andelsselskab. Han har brudt med Arla Foods og er nu leverandør til det nye, private selskab Danish Dairy, som afsætter mælken til højstbydende på især det tyske spotmarked.

Slægtsgård


Hans Ole Jørgensen, der er blandt landets store mælkeproducenter, var med i allerforreste række under sommerens afsked med Arla.

På det tidspunkt kunne mejerigiganten slet ikke følge med den afregning, som kunne hentes på spotmarkedet. Det har siden udlignet sig mere og endda til Arlas fordel. Faktisk har en del af de udmeldte Arla-leverandører nu valgt at vende tilbage.

Men det gælder ikke Hans Ole Jørgensen, der driver slægtens landbrug. For ham handler skiftet nemlig om mere og andet end penge:

»Det er muligt, at vi lige nu ikke får mere end hos Arla og måske endda mindre. Men det afgørende har været at skabe alternativer til den afsætning af mælken, som vi hidtil har haft her i landet. Det er lykkedes. Så faktisk burde alle danske mælkeproducenter være glade for den nye situation,« siger Hans Ole Jørgensen og uddyber:

»Det virker, som om toppen i Arla nu er blevet klar over, at der skal forandringer til. Siden sommer er der for alvor kommet skred i tingene med eksempelvis indførelse af økonomisk tillæg til producenter med en stor mælkemængde. Der er også sat en proces i gang om ejerformer og meget andet.«

400 køer i stalden


Hans Ole Jørgensen står i spidsen for Holsted-ejendommen Skovbækgaard, der ud over produktionen af mælk fra de 400 køer også bl.a. består af eget biogasanlæg, der afsætter elektricitet, samt et mindre entreprenørselskab.

Han har respekt for det, som gennem generationer er bygget op i landbrugets andelsbevægelse. Men han efterlyser en modernisering, der i højere grad tager højde for strukturudviklingen i landbruget med færre landmænd, som til gengæld hver især producerer flere råvarer:

»Mange landbrug er i dag større virksomheder, hvor afsætningen af produktionen skal ske til den højest mulige pris. Vi kan ikke leve af Morten Korch-idyllen om fællesskab, og alle er lige.«

»På langt sigt er jeg sikker på, at vejen frem for os er selv at spille en større rolle i at få solgt vores produktion. Andre har en anden holdning. Det er da ganske godt, at der er plads til forskellighed,« siger Hans Ole Jørgensen, bænket bag et langbord i Skovbækgaards hovedsæde. Det er en topmoderne villa med højt til loftet. Opført af en moderne landmand, som er klar til at gå nye veje.

jesper.olesen@jp.dk

Mange landbrug er i dag større virksomheder, hvor afsætningen af produktionen skal ske til den højest mulige pris.
Hans Ole Jørgensen, landmand

BRANCHENYT
Læs også