Comeback til Per Villum

Den tidligere Hafina-chef, Per Villum Hansen, er ved at opbygge et investeringsimperium fra hjemadressen i Jyllinge. Senest har han solgt vindmølleprojekter til Greentech for omkring én mia. kr.

Per Villum Hansens kendskab til vindmøller var minimalt, da han for 10 år siden gik ind i et græsk vindmølleprojekt.

»Det, jeg ikke vidste dengang, har jeg lært siden,« siger han i dag.

I slutningen af sidste år solgte han italienske vindmølleprojekter for omkring én mia. kr. til børsnoterede Greentech Energy Systems.

Per Villum Hansen har stort set været usynlig i dansk erhvervsliv, siden han som adm. direktør i Hafnia i 1992 forgæves forsøgte at overtage forsikringsselskabet Baltica. Overtagelsesforsøget mislykkedes og medførte begge selskabers sammenbrud.

Efter Hafnias konkurs blev Per Villum Hansen sigtet for bl.a. at have optaget ulovlige aktionærlån i Hafnia, men blev siden frifundet for samtlige anklager.

Fra privatadressen i Jyllinge styrer Per Villum Hansen i dag en investeringskoncern, som beskæftiger 50-55 personer i Italien.

»Vi har ansat bl.a. ingeniører, geologer og miljøfolk, der alle er projekt- og kontraktansat. De hyres til opgaverne, og i det sekund, opgaverne ændres eller opgives, ophører ansættelsen,« forklarer Per Villum.

Aktiviteterne drives sammen med Per Villum Hansens italienske partner, Carlo Benton, og Per Villum Hansen tilbringer to-tre uger hver måned i Italien. De to partnere har typisk omkring 40 pct. hver, mens en lokal partner bliver tildelt de sidste 10-20 pct.

»Det er afgørende for projekternes succes at have en partner, som kan sikre en lokal forankring,« siger han.

Forretningsmodellen går ud på at identificere arealer i Italien, hvor der kan bygges vindmøller, ansøge om og opnå byggetilladelse samt sluttelig bygge vindmøllerne.

I salget til Greentech er der altså tale om salg af vindmølleprojekter, som end ikke har fået byggetilladelser endnu.

»Vi bogfører ikke indtægten, før den er realiseret, og det sker i løbet af to-tre år. Hvis ikke vi får en byggetilladelse til et konkret projekt på grund af lokale forhold, har vi ret og pligt til at udskifte med andre projekter,« forklarer han.

De seneste års salg af vindmølleprojekter er godt på vej til at forsyne det danske moderselskab med betydelig kapital. Det giver Per Villum Hansen og hans italienske partner anledning til at overveje den fremtidige strategi.

»Det er ejerne af vindmøllerne, der tjener flest penge. Udfordringen er, at det kræver en betydelig større likviditet. Det begynder at være realistisk, at vi selv driver nogle af projekterne,« siger han.

Per Villum Hansen har ingen planer om at lukke en større investorkreds ind i vindmølleprojekterne.

Men han kigger for øjeblikket på andre projektmuligheder inden for biomasse og solenergi.

»Vi er relativt langt med studier i bl.a. solenergi, som skal vise, om det kan hænge sammen økonomisk. Jeg vil ikke udelukke, at vi kunne tænke på at lade sådan en aktivitet børsnotere. Selvfølgelig først, når vi har fundet de nødvendige kapitalpartnere, som også synes, at det kunne være interessant,« siger Per Villum Hansen.

max.stougaard@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også