Gaveregn over Vestas

Vestas-aktien har nået et niveau, der får analytikere til at give udtryk for, at skindet er solgt, inden bjørnen er skudt.

Julen er et overstået kapitel, men i Vestas hænger den søde julestemning givetvis stadig i luften på direktionsgangen. I så fald med god grund.

Ligesom mange børn er blevet overdynget med pakker, har der været masser af pakker i Vestas-julesokken. Faktisk har Vestas formået at lande syv ordrer hen over jul og nytår. I alt har kunder i USA, Kina og Spanien bestilt vindmøller med en samlet kapacitet på 1.078 megawatt (MW). Et tal, der skal ses i forhold til, at den danske vindmøllegigant i de første tre kvartaler af 2007 solgte 2.539 MW.

Gaveregnen over Vestas er på ingen måde gået ubemærket hen blandt investorerne. Aktiekursen er på det nærmeste gået hånd i hånd med de nye ordrer: Hver gang, at Ditlev Engel, koncernchef i Vestas, har offentliggjort en ordre, er kursen steget.

Det har hen over jul og nytår fået aktiekursen til at nå nye højder, der kulminerede 28. december i en rekordpris på 552 kr.

Mens investorerne holder kursfest, undrer flere analytikere sig over udviklingen. For hvad er det egentlig, Vestas har præsteret de seneste uger ud over at leve op til løfter, som aktiekursen allerede har profiteret af én gang? Intet, mener kritikere.

Omvendt peger tilhængere af den seneste tids kursridt på, at de mange ordrer vidner om, at det går stærkt i vindmøllebranchen, og det fører åbenbart til konklusioner om, at udviklingen må smitte af på Vestas, eftersom vindmøllegiganten er verdens største med en bid af markedet på 28 pct. Det er efter alt at dømme ræsonnementer som disse, der bevirker, at finanshuse fortsætter med at hæve kursmålet for Vestas.

Så sent som i går hævede det internationale finanshus Lehman Brothers kursmålet fra 540 kr. til 640 kr. Det skal ses i forhold til den øjeblikkelige pris på en Vestas-aktie på omkring 500 kr.

Den diametrale modsætning er f.eks. Jyske Bank, der lader den jyske besindighed råde.

»De seneste ordrer er positive for Vestas, men det er efter vores vurdering forkert at udlede, at markedsforholdene pludselig er forbedret markant. De var i forvejen stærke, og man skal holde sig for øje, at de seneste ordrer har været længe undervejs,« understreger Danmarks tredjestørste bank i en ny analyse.

Måske ikke overraskende fastholder banken sin anbefaling til investorer om at sælge ud af Vestas-aktier.

Om det er et råd, som 900 Vestas-ansatte med guldrandede medarbejderaktier lytter til, er uvist.

Siden 1. januar har de hver frit kunnet sælge 285 aktier købt i 2002 for 60 kr. stykket. Med den aktuelle kurs udløser det en gevinst for den enkelte på 125.000 kr.

Omvendt kan det være, at medarbejderne, ligesom et utal af andre investorer, vælger at have is i maven for i stedet at gå efter en endnu større gevinst.

Har de 900 Vestas-ansatte valgt det sidste, kan det godt betale sig at holde øje med udviklingen i USA, som de senere år har trukket det tungeste læs, når det gælder opsætning af vindmøller.

Stik imod udsigterne for blot få måneder siden er situationen i dag, at det amerikanske mølleeventyr risikerer at løbe ind i problemer.

Amerikanske vindmølleejere nyder godt af en stor skattemæssig håndsrækning takket være en særlige skatterabat kaldte PTC. Den nuværende aftale omkring rabatten udløber imidlertid med udgangen af 2008, og spørgsmålet er, om den bliver forlænget og i givet fald hvordan.

I finansverdenen peges der allerede på, at situationen kan blive kritisk, hvis forlængelsen af PTC-aftalen ikke snart kommer i hus.

Her og nu venter alle, at ordningen vil fortsætte. Omvendt tøves der ikke med at pege på, at sker det ikke, bliver konsekvensen en markant tilbagegang i den installerede MW-kapacitet i USA i 2009.

Som en yderligere risiko nævnes, at det i så fald kan føre til, at verdensmarkedet vil stå med alt for mange vindmøller, hvilket kan ramme priserne, som det seneste par år ellers har nydt ualmindelig godt af et rødglødende vindmøllemarked.

Mens PTC-risikoen hører fremtiden til, er der allerede delt lussinger ud til det amerikanske vindmøllemarked og dermed producenter som Vestas, Siemens og General Electric. En ny amerikansk energilov vedtaget kort før jul endte nemlig ikke med at blive den julegave til vindmøllebranchen, man havde håbet.

Energiloven er netop blevet underskrevet af præsident Bush, og til det sidste var forventningen, at der for første gang ville blive stillet politisk minimumskrav til, hvor stor en andel af amerikanernes elproduktion der skal komme fra vedvarende energi med vindkraft som den altdominerende kilde.

Sådan gik det imidlertid ikke. I stedet er fokus rettet mod at forbedre amerikanske bilisters brændstoføkonomi.

I Europa samler interessen sig i stigende grad om havvindmøller, som for alvor er ved at tiltrække sig politisk opmærksomhed udløst af voksende modstand mange steder mod vindmøller på land.

Desværre afspejles udviklingen ikke i ordrebøgerne hos Vestas. Problemer med gearkasser i koncernens havmølletype V90-3.0 MW har i mere end et år tvunget Vestas til at kaste håndklædet i ringen og overlade salget af havvindmøller til Siemens.

Det har bl.a. ført til, at Dong Energy har valgt Siemens som leverandør til en britisk havmøllepark, ligesom Siemens også skal levere møllerne, når Dong om kort tid går i gang med etableringen af havmølleparken Horns Rev 2 vest for Esbjerg, der med 200 MW bliver en af verdens største.

Vestas har foreløbig affærdiget gearproblemet med bemærkninger om, at havmøllemarkedet fortsat har en begrænset størrelse, og at man i øvrigt påregner at komme stærkt tilbage i kampen, når man i løbet af foråret på ny vil åbne for salg af 3.0-møllerne.

Alene af den årsag vil investorerne givetvis følge Vestas tæt de kommende måneder, der også byder på et 2007-regnskab og en generalforsamling, hvor der på forhånd er lagt op til, at ejerne nok en gang må undvære en udbyttebetaling.

I finansverdenen peges der på, at investorerne i det hele taget står over for et travlt Vestas-år. 2008 bliver nemlig året, da Ditlev Engel skal levere den vare, han har skiltet med siden fremlæggelsen af det seneste kvartalsregnskab i november.

Ved den lejlighed fremlagde Ditlev Engel 2008-forventninger, som lægger op til en vækst i salget på ikke mindre end 25 pct. fulgt af en fremgang i driftsoverskuddet på i bedste fald 50 pct.

Som led i de bestræbelser skal Vestas-toppen igennem 54 roadshows med banker og finanshuse, ansætte 2.500 nye medarbejdere, åbne et gigantisk forskningscenter i Århus - og så for øvrigt sælge vindmøller for 42 mia. kr.

Kun tiden vil vise, om 2008 også ender med at blive et godt gaveår for Vestas og selskabets 80.000 investorer.


..

BRANCHENYT
Læs også