Den grønne olie

Energi Olien fra jatropha-træet kan være med til at mætte en energihungrende verden. Den ligner det perfekte råmateriale til produktionen af biodiesel, bl.a. fordi den er uegnet som menneskeføde.

London

Fødevarepriserne raser i vejret, og en stor del af årsagen er den hastigt voksende brug af primære landbrugsafgrøder i produktionen af biobrændstoffer.

Majs, hvede, byg, raps, soja og andre afgrøder omdannes til millioner af tons biobrændstoffer, selv om den videnskabelige dokumentation peger i retning af, at klimaeffekten i bedste fald er den samme som for oliebaserede brændstoffer og i værste fald værre, blandt andet fordi produktionen af biobrændstoffer kræver meget store mængder ferskvand.

Når det gælder biodiesel, er hovedparten af produktionen i dag baseret på rapsolie, sojaolie og palmeolie. I Danmark er produktionen af klimavenlig biodiesel på basis af brugt fritureolie og animalske fedtrester fra slagteriproduktionen på vej op, men de største muligheder ligger ifølge eksperter i en hidtil upåagtet plante: Jatropha.

Mangfoldighed af fordele


..

BRANCHENYT
Læs også