Bagmandspolitiet slår til mod Abaris

Ransagning på 17 adresser i jagten på beviser for svindel med ejendomshandler - »en håndfuld« er sigtet for bedrageri og kursmanipulation.82 mio. kr. tilsyneladende forsvundet fra det tidligere First Northnoterede selskab.

De slog til tidligt onsdag morgen. På 17 adresser, fra Skåne i Sverige over Strandvejen nord for København til landlig idyl på Midtsjælland, bankede politiet på døren med en ransagningskendelse i hånden.

Bagmandspolitiet slog til mod de involverede i det kollapsede Abaris Ejendomme, som var noteret på First North-børsen, indtil Morgenavisen JyllandsPosten afslørede selskabets forretningsmetoder i oktober i fjor.

»Vi ransagede for at finde ting, der kan underbygge den mistanke, vi har, om bedrageri og kursmanipulation i Abaris Ejendomme. Vi gik efter alt fra computere til fysiske papirer, der kan bevise eller sandsynliggøre vores mistanke,« siger bagmandspolitiets chef, statsadvokat Jens Madsen.

Han oplyser, at »en håndfuld« personer i sagen er sigtet efter straffelovens paragraffer om bedrageri og kursmanipulation.

Blandt de sigtede er ifølge Jyllands-Postens oplysninger Abaris Ejendommes hovedaktionær, cand. jur. Olav Aasted, og hans partner, Søren Christensen. Desuden selskabets nu fratrådte adm. direktør, Kaj Lex Ahrenkiel Thisted, og selskabets ”stråmand” i den formodede ejendomssvindel, pensioneret Falck-redder Bruno Østergaard. Ejendomsmægler og valuar Kim Pedersen, som samarbejdede med Abaris, er ifølge oplysningerne også sigtet.

40 betjente i aktion
Op mod 40 politifolk fra Statsadvokaturen for særlig økonomisk kriminalitet (bagmandspolitiet), og fra politikredsene Midt- og Vestsjælland samt Sydsjælland deltog i den omfattende ransagning.

Ud over de sigtede blev også de to tidligere bestyrelsesmedlemmer, advokat Dan Terkildsen, der var formand, og direktør Michael Eide, mål for ransagning.

Politiet bankede også på hos bl.a. Abaris' revisor, Flemming Sivertsen, Slagelse, hos advokat Søren Dybdahl Andersen, Slagelse, som har stået for papirarbejdet i en stor del af de mistænkelige ejendomshandler, samt hos et kontorhotel i Espergærde, hvor Abaris Ejendommes forretningstelefoner blev besvaret, og hvor selskabet havde en postkasse.

Forbundne selskaber
Den formodede svindel i Abaris Ejendomme gik ud på at handle ejendomme mellem indbyrdes forbundne selskaber til kunstigt høje priser. Ved at skjule selskabernes tilknytning til hinanden og bl.a. ved at få den involverede ejendomsmægler til at underskrive ”salgsvurderinger”, som svarede til de opskruede priser, fik man pantebrevskøbere til at udstede lån, som langt oversteg ejendommenes rigtige værdi. Det er i givet fald bedrageri.

Jyllands-Postens kulegravning af sagen har afdækket, at Abaris Ejendomme har solgt ejendomme til overpriser for mindst 85 mio. kr.

Kuratoren i selskabets konkursbo har konstateret, at der fra selskabets hovedbank, Nordea i Slagelse, blev hævet i alt 82 mio. kr. fra nytår til oktober 2007. Ifølge kilder blev Nordea-kontoen tømt for de sidste cirka 4,5 mio. kr., den dag Jyllands-Posten offentliggjorde den første artikel om svindel i Abaris Ejendomme. I de to andre banker, som Abaris brugte, Sparekassen Sjælland og Lokalbanken i Nordsjælland, var der i alt blot 120.000 kr. tilbage af de mange millioner.

Bagmandspolitiet har ikke opgivet at finde frem til de mange millioner, siger statsadvokat Jens Madsen:

»Vi har selvfølgelig kigget efter både penge og pengespor under ransagningen. Forsøg på at finde pengene vil også være en integreret del af den videre efterforskning,« siger han.

I løbet af de blot seks måneder, Abaris Ejendommes aktier var noteret på First North-børsen, nåede kursen at blive drevet så højt op, at hele selskabet var 1,3 mia. kr. værd. Bagmandspolitiet mener, ifølge sigtelsen, at det skete ved hjælp af kursmanipulation.

Læs også