»Mange timer rækker ikke«

Niels B. Christiansen, viceadm. direktør i Danfoss. Fra oktober øverste chef for ca. 24.000 medarbejdere.

Dit bedste råd mod stress?

Jeg forsøger at gøre det bedste, jeg kan, og så er min holdning, at det må være godt nok. Den holdning skal selvfølgelig følges af en ordentlig indsats. Og så er man nødt til at sikre sig vilkår, så man har den nødvendige frihedsgrad til at løse en opgave. Ellers må man have mandsmod til at gøre op med det.

Hvor god er du til at tackle det i praksis?

Jeg har nok altid været god til at sige fra, hvis det ikke kan hænge sammen. I sin tid stoppede jeg som konsulent i McKinsey, fordi det tog så enormt mange timer. Det var, som om der var en slags konkurrence om, hvem der kunne lægge de fleste timer i jobbet. Det var ikke min prioritering i mit liv. Det bør ikke være tiden, man lægger, men varen, man leverer, der er afgørende. Især jo højere i en organisation du er placeret, for dér er kvaliteten af dine beslutninger eller din ledelse så meget mere væsentlig. Du kan aldrig kompensere for dårlige beslutninger eller dårlig ledelse bare ved at arbejde fem timer mere end alle andre.

Hvor henter du det nødvendige overskud i løbet af året?

Når jeg er på, er jeg virkelig på. Når jeg ikke er på, så er jeg helt af. Min telefon ringer ikke ret meget i ferier og weekender, for folk ved godt, at min grundholdning er, at ting skal kunne klare sig selv. Ellers har jeg ikke været god nok til at uddelegere og begejstre andre.

Så du arbejder ikke i dine weekender?

Principielt nej. Jeg tjekker ikke e-mails, men min telefon er tændt. Jeg tror på, at alle har godt af at være væk fra jobbet i et par dage. Det giver mig energi at lave noget helt andet. Jeg ville gå død, hvis jeg skulle tænke arbejde døgnet rundt, og min lyst til jobbet og de gode ideer ville forsvinde.

Holder det altid?

Nej, for der kan være ekstreme situationer. Og når jeg er ude at rejse, knokler jeg igennem. Men det må bare ikke være sådan, det er størstedelen af tiden, for ingen kan arbejde ude på ekstremerne hele tiden. Du mister overblikket, og så bliver du en dårlig leder. Du kan ikke være en god personaleleder og stresset samtidig.

Gør du noget fysisk for at være ovenpå?

Det er det ømme spørgsmål. I øjeblikket gør jeg for lidt, men jeg prioriterer at spille fodbold med min søn på græsplænen i stedet for at løbe eller gøre noget andet. Og hvis jeg i en periode kan mærke, at det stresser lidt mere, så mediterer jeg i 20 minutter.

Dit bedste råd til at klare jobbet?

Hold fast i, at det i sidste ende ikke kun er et spørgsmål om hvor mange timer, du lægger i jobbet. Og selvgjort er ikke altid velgjort. Når det gælder forfremmelser vil jeg i hvert fald ikke vælge efter et minutiøst timeregnskab, men kigge meget mere på de leverede resultater.

BRANCHENYT
Læs også