Nu bliver bilerne også dyrere

Større omkostninger til råvarer og miljøkrav får nu bilproducenter til at skrue op for priserne. Det vil ifølge importørforeningen ramme danske bilkøbere hårdt.Flere af de førende producenter varsler prisstigninger, som vil gøre nye biler endnu dyrere. Det skyldes især fabrikkernes stigende omkostninger til råvarer som plastic, metal, glas og energi.

»Oveni dyrere råvarer, som nu udløser mindre stigninger hos nogle producenter, stilles der også øgede miljøkrav til nye biler, som samtidig har indflydelse på prisen. Så tendensen går mod visse prisstigninger,« siger adm. direktør Bent Mikkelsen fra De Danske Bilimportører.

Dansk beskatning gør ondt
Han har dog endnu ikke et overblik over, hvor store prisstigninger der kan forventes i Danmark.

Fra norske importører lød meldingen dog torsdag, at hvis råvarepriserne fortsætter opad den kommende tid, kan der i værste fald blive tale om en fordobling af de prisstigninger, som normalt ses - og måske helt op mod 3-4 pct.

»Det lyder voldsomt, men vi har endnu ikke overblikket. Det skal dog bemærkes, at danske blikøbere bliver hårdt ramt ved prisstigninger, i og med at der betales afgifter til staten på 180 pct. oveni bilens pris. Dermed er danske bilkøbere virkelig udsat, og udviklingen bør atter rejse disskusion om den danske brandbeskatning af biler,« mener Bent Mikkelsen fra den danske importørerforening.

BRANCHENYT
Læs også