Danskerne spiller med deres boligformue

Danske boligejere jager i stigende grad rentetilpasningslån. Dermed risikerer de at blive teknisk insolvente hvis boligpriserne fortsætter nedad. Samtidig tyder alt på stigende huslejeomkostninger, fordi de korte renter fortsat stiger.

Danskerne spiller hasard med deres bolig. Trods stor usikkerhed om de korte renter har danskerne valgt at gå efter den laveste månedlige husleje nu-og-her ved at vælge lån med variabel rente. Danmarks førende boligøkonom Jens Lunde advarer om, at låntagerne løber en stor risiko for teknisk insolvens.

Mange boligejere, der har købt hus eller ejerlejlighed, lige inden markedet vendte er allerede ude i problemer med væsentligt større gæld, end de kan sælge deres bolig for. De er teknisk insolvente og risikerer rigtig insolvens, hvis de er tvunget til at sælge med tab.

Alligevel viser nye tal fra Realkreditrådet, at danskerne i stor stil er vendt tilbage til de følsomme rentetilpasningslån. Knap hver tredje låntager har i 2. kvartal valgt at finansiere boligen eller fritidshuset med et variabelt forrentet lån.

Renterne stiger
Det sker på et tidspunkt, hvor både de korte og de lange renter stiger kraftigt. Samtidig vurderer boligøkonomer, at huspriserne vil fortsætte faldet.

»Jeg vil stærkt fraråde at optage rentetilpasningslån lige nu. Hvis renterne stiger, og huspriserne fortsætter ned, løber huskøberne en alvorlig risiko for teknisk insolvens. Restgælden på boligen falder jo netop ikke med huspriserne ved et rentetilpasningslån, sådan som det er tilfældet med fastforrentede lån,« fastslår lektor Jens Lunde fra Handelshøjskolen i København, Institut for Finansiering.

Hans research har vist, at mindst 20 pct. af boligejerne under 40 år var teknisk insolvente i 2005. Siden kom først de kraftige prisstigninger og siden de nuværende prisfald, og Jens Lunde vurderer, at andelen af tekniske insolvente danskere absolut ikke er blevet mindre.

Jens Lunde understreger, at Realkreditrådets tal ikke viser, hvem der har valgt rentetilpasning frem for et fastforrentet lån, hvor ydelserne er kendte i hele lånets løbetid.

»Men jeg er bange for, at der for mange er tale om et forsøg på at slippe igennem en situation med stigende omkostninger til mad og energi samt stigende renter. Det er en floskel af rang, at danskerne har en sund økonomi. Nogle har orden i økonomien, og andre har ikke. Og det bliver rigtigt farligt hvis det er de sidste, der vælger rentetilpasning,« siger Jens Lunde.

Mange er bekymrede
Realkreditselskabernes økonomer kappedes i går om at bekymre sig over danskernes adfærd.

BRFkredit vurderer, at de kraftige stigninger i priserne på mad og energi kan spille en rolle.

»Da variabelt forrentede lån har den laveste ydelse, når man kun ser på det første år, kan de virke attraktive i forhold til de dyrere fastforrentede lån. Men det kan være risikabelt at tage variabelt forrentede lån, da de er mere følsomme over for renteudviklingen med mulige store udsving i ydelsen til følge,», siger Britt Ambjørn Nielsen og tilføjer, at det derfor kræver luft i økonomien.


BRANCHENYT
Læs også