Investorer smider industriaktier

Nordiske industriaktier får tæsk på børserne. Investorerne frygter, at væksteventyret er forbi.

Foto: Jesper Kristensen Foto: Jesper Kristensen

Den internationale kreditkrise breder sig nu til industriselskaberne. På få dage er børskæledægger som Alfa-Laval, FLS og Vestas styrtdykket. Investorerne frygter, at industrien rammes af økonomisk afmatning. Og uroen er ikke slut endnu, advarer aktieeksperter.

Svenske Alfa-Laval gav startskuddet til nedturen. Varme- og køleproducenten har tabt næsten 25 pct., siden selskabet mandag fortalte, at der var et fald i ordreindgangen i oktober.

Siden har angsten bredt sig for konsekvenserne af en lavere økonomisk vækst ovenpå dårlige amerikanske boliglån og mindre risikovillighed hos bankerne. Store industriselskaber i hele Norden falder kraftigt.

Smæk til FLS og Vestas

Torsdag dykkede OMX C20 indeks knap 2 pct., men FLS og Vestas måtte hver indkassere et kurssmæk på 5 pct. og har dermed fået kappet 10 pct. af markedsværdien i denne uge.

Og der er ingen udsigt til roligere tider, vurderer aktiestrateger.

»Store selskaber som Alfa Laval, Scania og Munters har meldt om dalende ordreindgang. Og det rammer hårdt, for der har været lidt "ulven kommer" over industriaktierne. Man har ikke villet se truslerne, men kun det positive. Pludselig vender udsigterne i OECD-landene og så er der for meget, der vejer den forkerte vej,« pointerer aktiestrateg Morten Kongshaug, Danske Bank.

Dobbelt-slag..

Læs også