Firmaer ignorerer it-forurening

Danske virksomheder ignorerer den stigende forurening fra brugen af it. Ifølge nye analyser forurener it-branchen lige så meget som flytrafikken.

Dansk erhvervsliv ignorerer i vidt omfang den stigende miljøforurening fra computere, servere og andet it-udstyr.

Ifølge analysevirksomheden Gartner Group udleder it-branchen lige så megen CO -2 som flytrafikken. Løsningen er ifølge Gartner, at virksomhederne bliver bevidste om problemet og vedtager en systematisk miljøstrategi på området.

Men det er der endnu ingen eller kun få virksomheder, som har gjort.

»Jeg har ikke kendskab til nogle danske virksomheder, som systematisk forsøger at nedbringe forureningen fra deres it-udstyr,« forklarer Tom Togsverd, direktør for ITEK under Dansk Industri (DI).

Stort problem
Han erkender, at problemet er stort og væsentligt. ITEK er ved at finde frem til, hvordan man fra brancheforeningens side vil angribe problemet.

»Vi skal som branche kunne feje for egen dør. Vi ønsker at det skal være et konkurrenceparameter blandt virksomheder,« fastslår Tom Togsverd.

Videnskabsminister Helge Sander (V) har netop besluttet at bede branchen om input til en national strategi for nedbringelse af CO -2 -forureningen fra it-området.

»Det er indiskutabelt at vi er nødt til at gøre noget, og ansvaret er mit,« fastslog Helge Sander lørdag i Morgenavisen Jyllands-Posten.

Punktvis indsats
Hos Novo Nordisk it-selskab, NNIT, har man punktvis forsøgt at begrænse it-forureningen.

»Vores moderselskab har krævet særligt strømbesparende pc'er, der ikke udleder så megen varme og i vores datacentre har vi slået flere servere sammen, sådan at opgaverne nu kører på én server frem for før i tiden, hvor der var måske 10 servere om samme opgaver,« forklarer Sune Andersen, funktionschef i NNIT.

Han erkender, at selskabet ikke har en decideret strategi for at nedbringe CO -2 -udledningen, men forklarer, at den kan være på vej på grund af problemets omfang.

»Gennem de seneste år er strømforbruget i computerne steget meget kraftigt. Når vi sætter de store maskiner ind i et serverrum, bruger vi næsten lige så meget strøm på at køle dem ned og kan derfor gange strømforbruget med to. Der er en masse følgevirkninger af at bruge så megen strøm,« siger han.

Ny adfærd nødvendig
Ifølge Jakob Lyngsø, direktør i IT-Branchen er der brug for en adfærdsmæssig ændring.

»Jeg kender ingen virksomheder, som på systematisk vis forsøger at begrænse forureningen fra it-udstyret. Det er et område, som vil kræve mere opmærksomhed i de kommende år. I det gamle industrisamfund kunne man finde ud af at spare på strømmen; nu er turen kommet til it-området,« mener han.

BRANCHENYT
Læs også