Direktør uden at vide det

Svindel Fupfirmaer kan frit indsætte tilfældige personer i direktørstolen og misbruge sagesløse danskeres navne i forbindelse med økonomisk kriminalitet.

En række danskere er, uden at vide det, blevet indsat som direktører i fupfirmaer. Det gælder blandt andet i den ejendomskoncern, som sidste år blev bygget op af fanger fra Jyderup Statsfængsel.

Hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen erkender man blankt, at folk med dårlige hensigter og falske papirer kan indsætte tilfældige danskere i selskaber, som efterfølgende bliver brugt til at begå økonomisk kriminalitet.

Alt, hvad det kræver, er en anmeldelse per post til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen med tilhørende falsk dokumentation og ægte aflurede personnumre.

»Vi sender et brev ud til den person, som anmelder et selskab. Men vi kontakter ikke direktøren,« forklarer kontorchef Lars Bunch fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Fininvest blev stiftet af Per Ulrich Karpf i maj sidst år, da han sad i Jyderup Statsfængsel. Med et enkelt brev til Folkeregistret var han under sit nye navn Per Ulrich Andersen flyttet til en proforma adresse i en luksuslejlighed på Nicolai Eigtveds Gade i København.

Her modtog Per Ulrich brevet fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Til gengæld fik selskabets direktør med bopæl et andet sted i byen først besked om sin nye position senere på sommeren.

»Jeg har boet et stykke tid i England og blev i første omgang kontaktet af en privatdetektiv, dernæst af politiet,« forklarer Marie West.

Hun bliver både overrasket og irriteret, da Morgenavisen Jyllands-Posten oplyser hende om, at hun i dag - et halvt år efter politiets henvendelse - fortsat er direktør for Fininvest. Et selskab i centrum af Jyderup-sagen, hvis stifter for længst er flyttet til det lukkede fængsel i Vridsløselille. »Jeg er simpelthen så træt af det her. Efter jeg havde talt med politiet, var jeg i kontakt med en dame fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Det gør mig vred, at jeg stadig står opført som direktør i det selskab,« siger Marie West.

»Det er uhyggeligt«

..

BRANCHENYT
Læs også