Skat vil kortlægge snyd

Skattevæsenet vil næste år offentliggøre skattesnyderiets danmarkskort. En omfattende revision af 27.000 selvangivelser vil give en enestående indsigt i danskernes snyd og fejl, spås det.

Hvor i Danmark snydes der mest med selvangivelsen? Det kender vi svaret på i 2008. Foto: Thomas Borberg. Foto:Thomas Borberg/Polfoto

Bliver der snydt mere med skatten i hovedstaden end på Fyn? Og er det sandt, når vendelboerne praler af, at momsen aldrig er nået nord for Limfjorden?

Om kort tid kender vi svarene. Skattevæsenet vil i de kommende måneder være i fuld gang med at gennemtrævle 27.000 skatteregnskaber fra danske privatpersoner og virksomheder. Når gennemgangen er færdig og analyseret i Skats hovedcenter i København formentlig efter sommerferien 2008, vil myndighederne for første gang kunne præsentere skattesnyderiets danmarkskort.

»Det betyder, at vi får et overblik, som intet andet land i verden har,« siger indsatsdirektør i Skat Steffen Normann Hansen.

Skattevæsenet vil bruge danmarkskortet som styringsredskab, så man kan sætte ressourcer ind der, hvor snyderiet er størst. Forskere fra Københavns Universitet har været inddraget i processen for at sikre den statistiske sikkerhed i metoden, og ifølge Steffen Normann Hansen bliver projektet fulgt af universiteter fra Danmark, USA og England.

I Danmark har Rockwool Fonden i adskillige år forsket i danskernes hang til sort arbejde. Her fortæller forsker Claus Larsen, at der tidligere var en tendens til, at der blev arbejdet mere sort i Jylland og på Fyn end på Sjælland.

»Men forskellene er blevet udjævnet med årene, og de seneste undersøgelser viser ingen signifikante forskelle,« siger Claus Larsen, som derfor heller ikke forventer større udsving, når skattemyndighederne næste år offentliggør danmarkskortet.

Alligevel betegner han projektet som meget interessant. Dels fordi så mange skatteydere indgår i analysen, dels fordi myndighederne ud over selve registreringen også vil granske typerne af fejl og snyd.

Enestående datasæt

..

BRANCHENYT
Læs også