Billigt at investere i Danmark

Omkostningerne i aktivt styrede danske investeringsforeninger er blandt Europas laveste. Til gengæld er billige indeksforeninger stort set ikke-eksisterende.

Danske investeringsforeninger tilhører den europæiske elite målt på de mere end 900.000 medlemmers omkostninger ved at investere i forening.

Det viser en ny rapport fra det internationale analysefirma Lipper Fitzrovia og de danske investeringsforeningers brancheorganisation, IFR, som har undersøgt omkostningerne i mere end 10.000 europæiske afdelinger.

Danske investeringsforeninger er Europas billigste til at investere i aktier, og næstbilligst når det gælder obligationer, hvor kun svenske investorer kan placere formuen til lavere omkostninger.

»Danske foreninger er foran på point, for omkostninger betyder meget for, hvad investorer får i afkast i sidste ende. Det centrale er stadig afkastet efter omkostninger, men også her ligger vi godt som det tredjebedste land i Europa ifølge analysehuset Morningstar,« siger Jens Jørgen Holm Møller, direktør i IFR.

Penge at tjene
Finland og Norge er de to lande, hvor investeringsforeningerne ifølge Morningstar samlet skaber højere afkast end de danske, men de lande er ikke med i omkostningsrapporten fra Lipper Fitzrovia. Det er Danmark heller ikke, hvorfor den danske brancheorganisation har opgjort omkostningerne ud fra samme metode, som Lipper Fitzrovia benytter i den internationale statistik. På den måde kan tallene sammenlignes.

»Danske afdelinger med aktier er i snit 0,43 pct. point billigere end Europa som helhed, mens vores obligationsafdelinger er 0,39 pct. point billigere. Investor sparer altså 430 kr. om året ved at investere 100.000 kr. i danske afdelinger med aktier. Det bliver til mange penge over årene,« siger Jens Jørgen Holm Møller.

De senere år er eksotiske obligationer fra nye lande som Brasilien, Argentina og Thailand blevet populære i Danmark, og på det felt skiller de danske foreninger sig endnu mere ud med en rabat på 0,72 pct. point i forhold til omkostninger i andre landes investeringsforeninger.

Således koster det i snit 1,04 pct. af formuen om året at investere i afdelinger med obligationer fra nye markeder i Danmark, mens prisen er 1,76 pct. i Europa.

Inaktive sorteret fra
Tallene omfatter udelukkende såkaldt aktivt styrede afdelinger, hvor forvalteren forsøger at skabe et højt afkast. Lipper Fitzrovias analyse omfatter også modstykket - de passive afdelinger, der blot forsøger at skygge et marked og derfor typisk er billigere. Men den del af rapporten har de danske foreninger valgt at se bort fra.

Det er ærgerligt, mener Dansk Aktionærforening, for på det punkt halter Danmark langt efter udlandet.

»Vi har ikke noget marked for billige, passive afdelinger i Danmark. Det mangler fuldstændigt, selv om det for investorerne er det allervigtigste og bedste produkt. Det er et produkt, som mere end 9 ud af 10 ville være bedst tjent med, fordi afkastet bliver bedre, når omkostningerne er lave,« siger Claus Silfverberg, direktør i Dansk Aktionærforening.

BRANCHENYT
Læs også