Låsby Svendsen: »Det er jo ikke blinde folk, jeg har solgt til«

Jens Peter Svendsen har tidligere fået dom for bedrageri med pantebreve, men han nægter hårdnakket, at han atter er på kant med loven.

Arkivfoto: Jens Panduro

Det er fristende at trække i den store floskelautomat, når man skal beskrive Jens Peter Svendsen - kaldet Låsby Svendsen. Lader man være, tager fakta sig sådan ud:

Han er 78 år og har handlet hele sit liv, fra han blev udlært som kommis i Himmerland.

Hans handelsimperium toppede i begyndelsen af 1960'erne, da han i Låsby vest for Århus opbyggede en hel lille by med bl.a. autohandel, dyrehandel, fabrikker for sildeensilage, byggeelementer og lamper, tæppevæveri og keramikværksted - efter Svendsens eget udsagn med en årlig omsætning på 30-40 mio. kr.

Senere begyndte han at købe ejendomme op i stort tal.

I 1968 blev han erklæret konkurs pga. en betydelig skattegæld. I 1977 blev han idømt et års fængsel for bedrageri med pantebreve, udstedt uden sikkerhed i ejendomme, der var solgt til købere, som Svendsen »måtte vide« ikke kunne betale ydelserne på pantebrevene, som der stod i dommen.

Siden er han fortsat som ejendomshandler med speciale i at opkøbe gamle, dårligt vedligeholdte ejendomme, især i jyske udkantsområder, meget billigt på tvangsauktioner. Nogle lejes ud, ofte til bistandsklienter eller prostituerede, andre sælges. I den mere synlige side af forretningen fører han sig frem på kræmmermarkeder som heste- og tæppehandler med hvid kittel og hat. I rollen som den farverige og rapkæftede jyske krejler er han så kendt og populær, at f.eks. Tinghallen i Viborg annoncerer med hans tilstedeværelse som trækplaster, når der holdes kræmmermarked.

Kolerisk og truende

..

BRANCHENYT
Læs også