Billigere boliglån på vej

Det går godt med café latte-konceptet i Jyske Bank, viser regnskabet for første halvår. Topdirektør Anders Dam tager nu bladet fra munden og forudser, at de bedste kunder vil få billigere realkreditlån.

Der er billigere boliglån på vej til danskerne. Meldingen fra Jyske Bank kommer samtidig med offentliggørelsen af bankens halvårsregnskab, som bebuder succes for café latte koncept-banken, der mere modigt end andre pengeinstitutter har omlagt sig til en slags 'livsstilsbank'. Foto: Steen Wrem Foto Steen Wrem

Der er billigere boliglån på vej til danskerne. Sådan lyder spådommen fra Jyske Banks topchef, Anders Dam, om indførelsen af de nye og meget omdiskuterede SDO-lån.

»Jeg tror, at der vil komme billigere realkreditlån til danskerne som følge af SDO'erne. Det vil være nogenlunde samme prisfald, som vi har set på prioritetslånene, altså i snit 0,1. Det tror jeg vil ske, men vi har ikke set det endnu.«

Meldingen kommer midt i en markedssituation, hvor de store aktører holder kortene tæt til kroppen omkring de nye boliglån, som af nogle bliver set som revolutionerende for danskernes boliglån, mens andre har frygtet for hele den danske realkreditmodel.

Anders Dams forudsigelse baseres på, at de kommende Baselregler for bankerne gør det muligt at differentiere mere mellem gode og dårlige kunder.

»De kapitalvægte, der kommer, bliver lavere for de bedste kunder og de bedst placerede lån. Det vil slå igennem i prissætningen, og så vil der komme en lille smule fra fundingsiden på de gammeldags kreditforeningslån. Det to ting gør, at marginen falder 0,1 til 0,15, når det har ramt sin ligevægt, men der går et stykke tid, når man ændrer så meget ved rammerne omkring et marked,« siger Anders Dam.

Jyske Bank regner fortsat med at skulle levere lånene via Totalkredit, forudsat at de kan levere varen.

»Vi laver ikke tiltag her og nu, men hvis konkurrenterne gør noget, som Totalkredit ikke kan levere, kan vi klare det selv, men vi foretrækker samarbejdet.«

Koncept-succes
Meldingen fra Jyske Bank kommer samtidig med offentliggørelsen af bankens halvårsregnskab, som bebuder succes for café latte koncept-banken, der mere modigt end andre pengeinstitutter har omlagt sig til en slags ”livsstilsbank”. Nu er flere end 500.000 kunder i banken.

»Vi er nu, hvor vi skal være med differentiering på markedspladsen. Kunderne kommer til os. Det viser, at vi har ramt markedet rigtigt.«

Desuden oplyser Anders Dam, at man er, hvor man ønsker at være risikomæssigt. Hertil kommer, at banken har lanceret et rationaliseringsprogram, der skal sikre stigende indtægter og faldende omkostninger. Det kan blive nødvendigt, fordi der er om ikke sorte, så grålige skyer på himlen over dansk økonomi.

Privatforbrug flader ud


»Grunden til, at vi ikke opjusterer mere, skal findes i, at privatforbruget flader ud. Det skal tilskrives de faldende ejendomspriser og den stigende rente. Derimod ser erhvervslivet ud som om, at man har trukket rigtig godt i første halvår. Det driver væksten i øjeblikket,« siger Anders Dam.

Aktien steg


Jyske Bank-aktien blev sendt op med knap 1 pct. i går. Analytiker-vurderingen er da også grundlæggende positiv, forklarer senioranalytiker Stig Nymann fra Gudme Raaschou.

»De har opjusteret som ventet og markedet har udviklet sig fint. Desuden er deres omkostninger lavere end det forventede, og det er positivt, at man er begyndt at rationalisere, ligesom vi har set det i udenlandske banker.«

Stig Nymann ser dog også en sky i horisonten. Nemlig at andet halvår kommer til at betyde nedgang i nettorenteindtægterne, som fortsat står for omkring to tredjedele af bankernes indtjening.

»Rentemarginalen er faldende, men det er blevet kompenseret af op mod 20 pct. vækst i udlån. Hvis væksten begynder at aftage, kan man komme til at slås endnu hårdere om den vækst, der er, og så er man måske villig til at tilbyde endnu lavere marginaler. Det er risikoscenariet.«

Læs også