EU kræver lavere bankpriser

Europæiske forbrugere betaler for meget for bank, realkredit og forsikringer, mener EU-Kommissionen.

Foto: Mik Eskestad Eskestad Mik Jyllands-Posten

Konkurrencen om de europæiske forbrugeres almindelige bankforretninger er utilstrækkelig. EU-Kommissionen fastslår i en ny grønbog, at der er behov for grænseoverskridende kamp om kunderne for at sikre lavere priser. Derfor overvejer Kommissionen at indføre fælles basisprodukter.

Formålet er at gøre det lettere for forbrugerne at sammenligne eksempelvis opsparings- og pensionsprodukter over grænserne.

Forbrugerne skal på samme måde som med de danske forsikringsselskabers fælles basisforsikring vide, at de køber det samme produkt, uanset hvor i EU det tilbydes.

»Forbrugerne vil få flere valgmuligheder blandt produkter, der er nemmere at forstå,« skriver kommissionen i grønbogen, hvor de fælles bankkonti beskrives som værende »mindre komplekse end andre produkter og opfylde europæisk forbrugerbeskyttelsesstandard«.

Kun ringe støtte
Det bekymrer Kommissionen, at kun 1 pct. af EU-borgerne handler finansielle produkter i andre EU-lande, mens 26 pct. via telefon og internet har handlet andre produkter til husholdningen. Fra dansk side er der imidlertid ringe støtte at hente til planerne om fælles produkter. Finanstilsynet er ikke tilfreds med erfaringerne fra forsøget på at lave en dansk standardforsikring i form af den såkaldte ”Familiens basisforsikring”.

»Interessen for at udbyde ”Familiens basisforsikring” var ikke særlig stor. Samtidig ser vi en tendens til, at folk vil have mere skræddersyede bankprodukter. Vi frygter, at man spilder kræfterne på fælles standardprodukter i EU. I stedet bør der arbejdes på at skabe mere ensartet lovgivning og større tillid mellem de forskellige landes finansielle markeder,« siger vicekontorchef Ulla Brøns Petersen, Finanstilsynet.

Forbrugerrådet er enig med EU-Kommissionen i behovet for lavere priser og større konkurrence, og rådet er ikke uenig i, at fælles standardprodukter kan fungere som et prismæssigt pejlemærke.

Tror ikke på ideen
Men Forbrugerrådet tror ikke på Kommissionens idé om at gøre sådanne produkter valgfri for de enkelte lande og deres banker.

»Trods det interessante i ideen frygter Forbrugerrådet, at usikkerheden for forbrugerne kan blive for stor, når deres rettigheder er forskellige alt efter produkt,« skriver afdelingsleder Karsten Kolding og økonom Lotte Aakjær.

De frygter, at bankerne vil ende med kun at tilbyde basisprodukterne, hvis forbrugerbeskyttelsesniveauet på produkterne er lavere end det generelle niveau i det pågældende land.

EU-Kommissionen fremlægger senere i 2007 sin endelige rapport om det indre marked.

Læs også